Följ Riksbyggen

​Riksbyggen välkomnar regeringens bostadspaket

Nyhet   •   Mar 25, 2015 17:38 CET

Riksbyggen välkomnar att regeringen nu tar initiativ till aktiva åtgärder för ökad nyproduktion av bostäder och föreslår ett investeringsstöd som ska hålla nere boendekostnaderna. Det är också positivt att förslaget ska gynna låg energianvändning och allsidig sammansättning av bostadsbeståndet. Det är angeläget att vi i en tid med svår bostadsbrist undviker kortsiktiga lösningar som leder till bekymmer längre fram.

Regeringen aviserar också ytterligare 3,5 miljarder kronor ”till stöd för kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder”. Detta är en lovande inriktning, men det återstår att bedöma värdet när konkreta förslag läggs. Riksbyggen menar att stöd till energieffektivisering i befintliga bostäder för att uppnå syftet måste vara riktat till alla bostäder där det finns behov av insatser, oavsett upplåtelseform.

Finansieringen av de föreslagna stöden föreslås ske genom ett sänkt ROT-avdrag, från 50% av arbetskostnaden till 30%. Riksbyggen har i flera år kritiserat utformningen av nuvarande ROT-avdrag, bland annat i en debattartikel publicerad i Dagens Industri 16 april 2012 (http://www.di.se/artiklar/2012/4/16/debatt-lat-alla-fa-samma-rotavdrag/). Gällande regler för ROT-avdrag innebär ett kraftfullt stöd framförallt riktat till ägare av villor och fritidshus, medan bostadsrättsföreningar och ägare av hyreshus inte kan tillgodogöra sig motsvarande subvention. Mot denna bakgrund är den nu föreslagna finansieringen rimlig.

För mer information, kontakta:
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen, tel. 08-698 42 18

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.