Följ Riksbyggen

​Riksbyggen åtgärdar brister med enstegstätade fasader

Nyhet   •   Mar 20, 2015 14:04 CET

I veckan föll en dom i Högsta domstolen som slår fast att det är fel att sätta enstegstätade fasader utan luftspalt på småhus.

Riksbyggen konstaterar att metoden länge varit standard. Riksbyggen har i likhet med branschen som helhet använt den här metoden, men har sedan flera år insett brister i fasadlösningen och tillämpar den därför inte längre. I de fall metoden fått konsekvenser så att fastigheter skadats har vi åtgärdat det och kommer att fortsätta att göra det.

Vi tar med andra ord problemet på största allvar, och gjorde det långt innan domen i HD.

FAKTA: Enstegstätade putsade fasader är en väggkonstruktion som använts sedan början av 1990-talet. Det finns olika varianter, men gemensamt är att det yttersta skiktet på fasaden fungerar både som regn- och vindskydd. I en tvåstegstätad fasad skiljs regnskydd och vindskydd som regel åt med en luftspalt. Efter flera fall av fukt- och mögelskador på hus med enstegstätade fasader, trots att husen inte varit mer än några år gamla, har trettio villaägare i Eksjö drivit frågan mot Myresjöhus om enstegstätad fasad är en tekniskt godtagbar lösning. Högsta domstolen har nu slagit fast att den inte är det.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.