Gå direkt till innehåll
Vad händer efter valrysaren? – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Pressmeddelande -

Vad händer efter valrysaren? – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Valresultatet är ännu inte klart och hur ser det ut ur en bostadspolitisk horisont? Nyligen har NBO, en samarbetsorganisation för bostadsutvecklare i Norden, haft årskonferens i Oslo. Vilka frågor stod högst upp på agendan? Om allt detta handlar nya avsnittet av 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog.

– En viktig uppgift för den kommande bostadsministern, oavsett partifärg, blir att få bostadsfrågorna på agendan igen. En av de första frågorna som behöver hanteras är startlån för att underlätta för unga vuxna att köpa en egen bostad. Det är en hjärtefråga för oss på Riksbyggen, säger  Johanna Bjurskog.

Johanna Bjurskog är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebookkanal och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
  • Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och förändringsledare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll