Gå direkt till innehåll
Skiss på hur ett trygghetsboende i Ransta skulle kunna se ut.
Skiss på hur ett trygghetsboende i Ransta skulle kunna se ut.

Pressmeddelande -

Stort intresse för Kooperativ Hyresrättsförening för äldre i Ransta

I villasamhället Ransta utanför Sala finns allt fler äldre som letar ett nytt, bekvämt boende. Intresset är nu stort både från invånare i Ransta och från Sala kommuns sida att bilda en kooperativ hyresrättsföreningen och bygga ett nytt trygghetsboende på orten enligt Riksbyggens modell.

När villan blir för stor och svårskött letar många äldre efter ett mindre och mer lättskött boende. Under hösten 2016 bjöds Riksbyggen in av PRO i Ransta för att presentera sitt koncept med Kooperativ Hyresrättsförening för äldre. Ett 60-tal personer kom till mötet och med ett så stort intresse beslutade man att ta frågan vidare till Sala kommun. I dagarna har flera möten både med invånare och kommunen ägt rum i frågan.

– Många äldre vill bo kvar i Ransta men det finns inga lämpliga bostäder. Vi har nu kommit så långt i våra diskussioner med kommunen att det finns både en tänkt plats och en skiss på hur ett nytt äldreboende skulle kunna se ut, säger Mats Engström, föreningssamordnare på Riksbyggen.

– Förslaget med kooperativ hyresrättsföreningen är mycket bra. Att ta fram fler anpassade bostäder för äldre är en av våra stora samhällsfrågor just nu. Den är viktig ur två perspektiv, dels för att äldre personer ska få ett bra boende att trivas i, dels att rörligheten på bostadsmarknaden ökar vilket minskar bostadsbristen, säger Carola Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande i Sala (C).

Ransta är ett bra exempel på just detta. Många av de villor som idag bebos av äldre är perfekta för barnfamiljer och Ransta ligger på bekvämt pendlingsavstånd till både Sala och Västerås. I Ransta byggs just nu ny förskola, skola och idrottshall.

Det finna många fördelar med kooperativ hyresrätt som boendeform, både för de boende och för kommunen. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger de boende ett inflytande över sitt boende. De boende får en tillgänglig och bekväm lägenhet utan behöva satsa något större kapital. I en Kooperativ hyresrättsföreningen är medlemsavgiften med Riksbyggens upplägg bara 100 kronor.

Med kooperativ hyresrätt kan kommuner säkerställa kvaliteten och långsiktigheten i sin vårdverksamhet och boenden för äldre utan att kostnaderna för fastighetsinvesteringar skenar. Konceptet är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov – allt detta utan att använda kommunala medel.

För mer information:

Mats Engström, föreningssamordnare på Riksbyggen, 072-229 12 00

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31