Gå direkt till innehåll
Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.
Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Stora förväntningar inför regeringens byggsamtal

Bostadsminister Per Bolund har bjudit in branschen till byggsamtal fredagen den 22 januari. Riksbyggen kommer att delta i samtalet som har tre övergripande punkter på dagordningen - byggtakten, klimatdeklarationerna samt ordning och reda.

– Från Riksbyggens sida ser vi verkligen fram emot byggsamtalen. Alla tre punkter på dagordningen är exakt de områden som vi vill diskutera med regeringen, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Det är också tre områden som Riksbyggen både långsiktigt och i den dagliga verksamheten arbetar intensivt med.

– I år har till exempel Riksbyggen lagt sina bostadsfastigheter i ett eget bolag, Unobo, för att frigöra kapital och på så sätt kunna öka byggtakten med 20 procent, säger Johanna Frelin.

Riksbyggen kommer att bidra med konkreta förslag till samtalet.

– Det ska bli intressant att höra både regeringens och andra aktörers förslag. Två förslag som vi tar med oss till byggsamtalet är införandet av ett statligt lån för unga vuxna och särskilda garantier för byggnadskreditiv. Båda förslagen syftar till att förbättra situationen på bostadsmarknaden och öka byggtakten.

När det gäller ordning och reda har Riksbyggen genomfört ett särskilt projekt för just det. Till exempel tillåter Riksbyggen högst två underentreprenörsled och i entreprenadavtalet ställer vi särskilda villkor för att arbetsplatsen ska vara säker och för att utesluta oseriösa företag.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Mårten Lilja, vice vd  och chef för affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert. Foto: Evelina Carborn

Bostadsrättsproduktionen halverad - garantier för byggnadskreditiv behövs nu

Byggföretagen spår i sin senaste prognos att antalet startade bostadsrätter kommer att uppgå till 12 800 för 2021. Om prognosen slår in innebär det att bostadsrättsproduktionen halverats sedan toppåret 2017 då det byggstartades 25 000 bostadsrätter. Riksbyggen föreslår att regeringen inför särskilda garantier för byggnadskreditiv för att vända trenden för bostadsrättsbyggandet.

Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

Ny rapport: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner

Värst drabbade av ungdomsbostadsbrist är Lund, Stockholm och Göteborg där cirka 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta. Men ungdomsbostadsbristen är inte bara ett storstadsfenomen. I 67 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist, visar en ny rapport från Riksbyggen. Riksbyggen vill införa ett statligt, CSN-liknande Ungbolån för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.