Gå direkt till innehåll
Solar Egg (Solägget) på plats i Björkliden med en vidunderlig utsikt. Konstnärsduon Bigert & Bergström har skapat Solar Egg på uppdrag av Riksbyggen.
Solar Egg (Solägget) på plats i Björkliden med en vidunderlig utsikt. Konstnärsduon Bigert & Bergström har skapat Solar Egg på uppdrag av Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Riksbyggens Solar Egg (Solägget) på tillfälligt besök i Björkliden

Nu flyttar Riksbyggens Solar Egg norrut och landar i Björkliden, med närhet till Abisko Nationalpark och Riksgränsen. Lördag den 12 augusti är det officiell premiär för Solar Egg i Björkliden.

I april överraskade Riksbyggen Kirunaborna med ett unikt konstprojekt – Solar Egg. Syftet med projektet är att skapa utrymme för samtal och visa på Riksbyggens roll som långsiktig samhällsutvecklare i samband med stadsflytten i Kiruna.

– Redan från början var tanken att flytta Solar Egg mellan olika fantastiska arktiska miljöer i Kiruna med omnejd. Under större delen av augusti och september kommer Solar Egg att stå i Björkliden med utsikt över Torne Träsk och Lapporten, berättar Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr.

Solar Egg, som skapats av konstnärsduon Bigert & Bergström, har fått en enorm uppmärksamhet över hela världen. Det har skrivits över 350 redaktionella artiklar och cirka 4 500 inlägg i sociala medier om Solar Egg. Sedan invigningen i början av april i Kiruna har över 300 personer bastat i ägget.

Alla som vill har möjlighet att boka Solar Egg och njuta av en unik bastuupplevelse. När ägget är placerat i Björkliden samarbetar Riksbyggen med Hotell Fjället för att kunna erbjuda omklädningsmöjligheter, handdukar och service. Solar Egg kommer att finnas i Björkliden under perioden 12 augusti till 24 september.

Bokning sker via riksbyggen.se/solaregg. Information kan även fås genom bokning@laplandresorts.se eller på telefon +46(0)980-64100.

I slutet av året planeras även ett stopp utanför Sverige då Solar Egg med sin unika bastuupplevelse landar i trädgården vid Sveriges enda kulturhus utomlands, Svenska institutet i Paris.

Riksbyggen och LKAB har ingått avtal om 250 nya bostadsrätter i Malmfälten under tio år. Först ut är Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter vid foten av skidbacken i Luossavaara. Luossavaara var också den första platsen där Solar Egg ställdes upp för första gången.

Solar Egg, som är 5x4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål som speglar staden och den omgivande naturen. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt mellan unik fjällnatur och Malmfältens nya stadsmiljöer. Inuti värms ägget av ett vedeldat bastuaggregat med formen av ett hjärta.

För mer information:
Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland/Norr, 08-553 635 11

Ämnen

Taggar


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Presskontakt

Håkan Andersson

Håkan Andersson

Presskontakt Presschef 072-239 00 66

Relaterat material