Gå direkt till innehåll
Christian Bengtzelius, föreningschef på Riksbyggen
Christian Bengtzelius, föreningschef på Riksbyggen

Pressmeddelande -

Riksbyggens förslag på åtgärder under politiskt möte om byggbranschen

Den 28 september har Riksbyggen, tillsammans med andra aktörer i byggbranschen, blivit inbjudna av Socialdemokraternas Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson, och Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson, till ett möte om det akuta läget för bostadsbyggandet.

Riksbyggen är positiva till initiativet och har sedan tidigare efterlyst flera åtgärder från regeringen än vad som presenterats hittills.

- Nu behövs konjunkturåtgärder för att rädda arbetstillfällen men också för att säkerställa att byggandet inte bromsar in ännu mer i en tid då det råder stor bostadsbrist i många delar av landet, säger Christian Bengtzelius, föreningschef på Riksbyggen.

Mötet med branschföreträdare är ett led i arbetet med Socialdemokraternas budgetalternativ. Från Riksbyggen deltar föreningschef Christian Bengtzelius.

- Vi har flera förslag på åtgärder som vi anser skulle hjälpa en hårt pressad bostadsmarknad. Grönt stöd till bostadsrättsföreningar och ett startlån som underlättar för unga vuxna att kunna köpa en egen bostad är några sådana förslag, fortsätter Christian Bengtzelius.

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:
• Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
• Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
• Politiska insatser som säkrar byggandet – och arbetstillfällen. Förutsättningarna för att bygga har ändrats dramatiskt med lägre köpkraft, ökad osäkerhet och högre priser, räntor etc. Vi samhällsbyggare efterfrågar stabila och långsiktiga spelregler och ser gärna att bostadsföretag, stat och kommun samverkar kring lösningar, också avseende finansiering.
• Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
• Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31