Gå direkt till innehåll
Riksbyggens Brf Viva vinner utmärkelsen Årets Boende

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Viva vinner utmärkelsen Årets Boende

Brf Viva i Göteborg, Sveriges mest innovativa bostadsprojekt med fokus på hållbarhetsfrågorna, har utsetts till Årets Bostadsprojekt av Årets Rum. Byggandet av Riksbyggens Brf Viva pågår just nu och projektet är resultatet av ett forsknings- och utvecklingsarbete in om ramarna för Positive Footprint Housing.

– Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och hållbarhet ska genomsyra allt vi gör. Vi är mycket tacksamma och glada över utmärkelsen, det är ett kvitto på det arbete som vi lagt ner för att skapa Sveriges mest innovativa bostadsprojekt, Brf Viva. Vår förhoppning är att Brf Viva inte bara ska vara ett unikt bostadsprojekt utan även fungera som inspirationskälla för ett framtida mer hållbart byggande i hela branschen, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

I Brf Viva provas många nya och spännande idéer inom hållbarhetsområdet. Till exempel:

  • En ny typ av betong som inte använts i Sverige tidigare med en betydligt lägre klimatpåverkan än vanlig betong.
  • Lagring av energi från solcellerna på taket i begagnade bussbatterier.
  • Särskilda ungdomslägenheter för 95 000 kronor men med fullvärdigt medlemskap i bostadsrättsföreningen.

– Till skillnad från många andra utvecklingsprojekt är inte Brf Viva en ”labbmiljö” utan här testas alla nya hållbarhetsidéer på riktigt, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Forskning inom Positive Footprint Housing, PFH, ligger till grund för Brf Viva. PFH är tvärvetenskaplig forskning för helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling. Projektet ska resultera i ökad miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet där vunna insikter och lärdomar får sin första praktiska tillämpning i Brf Viva. Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE.

Motiveringen till Årets Boende lyder:
”Viva är ett bostadsprojekt med hög innovationsgrad och fokus på hållbara lösningar. Det är resultatet av flera års forskning kring hur vi både kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Projektet presenterar allt från egenproducerad el och solcellsanläggning till olika typer av elbils-, moped- och cykelpooler. Bostadshusen är plusenergihus och projektet inkluderar även socialt hållbara planlösningar, med entrébalkonger för möten samt gemensamhetslokaler som orangeri och återanvändningsrum. Ett lovvärt exempel på boende för en hållbar framtid."

Årets Rum arrangerades av It Is Media, med tidningstitlar som Rum Bostad och Rum Hemma, den 5 februari 2018. Under galan premieras formgivare och arkitekter i kategorierna: Årets Arkitektur, Årets Möbel, Årets Hemmapryl, Årets Designer samt Årets Boende. Temat för i år är ”Framtid”.

För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad i Göteborg, 031-704 68 63

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38