Gå direkt till innehåll
Brf Viva, Guldheden i Göteborg, med sammanlagt 132 bostadsrätter. Foto: Ulf Celander
Brf Viva, Guldheden i Göteborg, med sammanlagt 132 bostadsrätter. Foto: Ulf Celander

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Viva en av finalisterna till Bopriset

Brf Viva i Göteborg är utvald som en av tio finalister i till Bopriset som delas ut till minne av Josef Frank. Riksbyggens Brf Viva är ett unikt bostadsprojekt med många innovativa hållbarhetslösningar och nyligen belönades projektet med utmärkelsen Årets Miljöbyggnad.

– Vi är mycket glada och stolta över att Brf Viva är en av finalisterna till BoprisetRiksbyggen har under många år arbetat för ett grönare Göteborg och i Brf Viva har vi tagit ett rejält kliv framåt när det gäller hållbar bostadsutveckling, säger Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen Bostad Göteborg.

Motiveringen lyder:
”Brf Viva består av sex byggnader med totalt 132 lägenheter. Byggnaderna är del i Riksbyggens forsknings- och innovationsplattform Positive Footprint Housing, som arbetat med att utveckla Viva sedan 2012. Ambitionen är att utveckla Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt. Med Viva vill vi också förbättra Riksbyggen som helhet, och bidra till att skynda på branschens utveckling mot hållbarhet.”

Bopriset instiftades 2017 av Boinstitutet och delas ut med stöd av Svenskt Tenn, med syftet att sprida goda exempel och belöna initiativ som bidrar till ett attraktivt bostadsbyggande med kvalitet - för alla.

– Det finns också en rolig historisk koppling mellan Riksbyggen och Svenskt Tenn. Riksbyggen bildades i Göteborg 1940 och företagets förste vd var arkitekten Uno Åhrén som innan dess bland annat varit formgivare på Svenskt Tenn, berättar Michael Ekberg.

Vem som slutligen får Bopriset kommer att kungöras på en ceremoni på Nationalmuseum i Stockholm den 14 november.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

  • Miljöbyggnad Guld-certifierad, utsedd till Årets Miljöbyggnad
  • Ny, klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2
  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Ekosystemtjänstanalys

Bostadsminister Per Bolund besöker Brf Viva, se film!

Om Brf Viva
Namnet Viva betyder att leva och speglar det hållbara livet, som utvecklas i och runt bostadskvarteret. Projektet grundas i det arbete som görs inom ramarna för Riksbyggen Positive Footprint Housing, ett tvärvetenskapligt forskningsarbete med helhetstänkande kring innovativ hållbar bostads- och stadsutveckling som pågått i snart tio år.

Vunna insikter i forskningen får sin första praktiska tillämpning i bostadsrättsföreningen Viva med 132 lägenheter i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

Projektet är initierat av Riksbyggen i samverkan med bland andra Johanneberg Science Park, Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborg Energi, Göteborgs Stad och RISE - Research Institutes of Sweden.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
Charlotta Brolin, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen i Göteborg, 031-704 5508

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38