Gå direkt till innehåll
Berith Awenstedt och Monica Johansson njuter av föreningens fina gård.
Berith Awenstedt och Monica Johansson njuter av föreningens fina gård.

Pressmeddelande -

Riksbyggens Brf Mjölbyhus 5 är årets mest hållbara bostadsrättsförening i västra Östergötland

Brf Mjölbyhus 5 är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel har föreningen bytt termostater, injusterat värmesystemet och gjort satsningar för ökad trivsel. Nu har Mjölbyhus 5 utsetts till Årets Hållbarhetsförening i MO Västra Östergötland inom Riksbyggen. Tävlingen Årets Hållbarhetsförening har i år haft rekordmånga deltagare.

– Vi är glatt överraskade att vi i Mjölbyhus 5 blivit Årets Hållbarhetsförening i västra Östergötland. Vi har gjort många små åtgärder men kanske inte de där stora spektakulära, som solceller och så. Det vi har jobbat med är dels olika åtgärder för energibesparing och så trivselskapande. Vi har byggt uteplatser och boulebana bland annat. Det har gjort att många fler av de boende vistas tillsammans utomhus. En del sitter ute hela dagarna! Vi grillar och umgås, säger Christer Ernstsson, ordförande i Brf Mjölbyhus 5

Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.

– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Mjölbyhus 5 som gjort ett fantastiskt arbete, säger Maria Stenstrand, tillförordnad marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Linköping.

Några exempel på hållbarhetsåtgärder som Brf Mjölbyhus 5 gjort:

  • Bytt termostater samt termostat- och stamventiler.
  • Injusterat värmesystemet.
  • Installerat LED-belysning i alla trapphus.
  • Byggt gemensamma uteplatser och boulebana.
  • Engagerat de boende för en grönskande utemiljö.

Brf Mjölbyhus 5 består av 5 byggnader med 96 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 1959.

Juryns motivering:

”Med noggrannhet och målmedvetenhet samt en stor portion kärlek har Mjölbyhus 5 lyckats skapa inte bara hållbara ekonomiska och miljömässiga värden, utan även sociala mötesplatser och en blomstrande utemiljö. För detta förtjänar de verkligen vinsten som Årets Hållbarhetsförening.”

Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett Svenska Hjältargalan där Riksbyggen och Aftonbladet utser Årets hållbarhetshjälte.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspiration och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

För första gången i år har Riksbyggen publicerat sin Hållbarhetsbarometer som tar temperaturen på hållbarhetsfrågorna i landets bostadsrättsföreningar.

För mer information:
Maria Stenstrand, tf marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Linköping, 013–169387
maria.stenstrand@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31