Gå direkt till innehåll
Riksbyggen välkomnar utredning för att utestänga oseriösa leverantörer i upphandlingar

Pressmeddelande -

Riksbyggen välkomnar utredning för att utestänga oseriösa leverantörer i upphandlingar

Regeringen har tillsatt en utredning med syftet att utestänga oseriösa leverantörer som ett led i arbetet med att motverka arbetslivskriminalitet. I Sverige genomförs varje år ca 18 000 upphandlingar till ett värde av ca 800 miljarder kronor.

– Riksbyggen arbetar sedan tidigare med att förhindra oseriösa underleverantörer, till exempel genom leverantörskontroller och genom att begränsa antalet underleverantörer till två led. Som en av Sveriges största bostadsutvecklare med en kooperativ värdegrund vill vi på Riksbyggen bidra till att bekämpa arbetslivskriminaliteten och vi välkomnar utredningen, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Regeringens utredare får bland annat i uppgift att föreslå en centraliserad myndighetsfunktion som ska underlätta effektiva och tillförlitliga leverantörskontroller samt bedöma möjligheterna och lämna förslag för att begränsa antalet leverantörsled i offentliga upphandlingar.

– I Riksbyggens bostadsproduktion arbetar vi dagligen med att både öka säkerheten på byggena och skapa mer ordning och reda på många olika sätt. Detta är viktiga frågor för hela vår bransch. Tidigare i år har Riksbyggen ställt sig bakom Byggmarknadskommissionen slutrapport med förslag inom fem områden för att motverka arbetslivskriminaliteten och osund konkurrens i byggbranschen, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Till särskild utredare utses Annika Bränström, leveransområdeschef för Tjänster och infrastruktur på DIGG och tidigare generaldirektör för Bolagsverket. Arbetet med uppdraget startar den 1 september 2022 och ska redovisas den 31 augusti 2023.

Mer om Riksbyggens bostadspolitiska arbete finns på riksbyggen.se/opinon

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31