Gå direkt till innehåll
Fr v Mårten Lilja, Johanna Frelin och Johanna Ode.
Fr v Mårten Lilja, Johanna Frelin och Johanna Ode.

Pressmeddelande -

Riksbyggen välkomnar Märta Stenevi som ny bostadsminister

Idag har regeringen presenterat sin regeringsombildning och Märta Stenevi har utsetts till ny bostadsminister och ersätter Per Bolund. Under presskonferensen framhölls betydelsen av bostadsfrågorna i ett segregationsperspektiv vilket Riksbyggen välkomnar.

– Vi välkomnar Märta Stenevi som bostadsminister och ser fram emot dialog med henne om hur de bostadspolitiska utmaningarna kan lösas. Från Riksbyggens sida är vi angelägna om att upprätthålla en hög byggtakt och främja fler gröna åtgärder i det befintliga beståndet, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Unga vuxna är den grupp som har det tuffast på bostadsmarknaden idag.

– Riksbyggen har tagit fram ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet, och regeringen har tillsatt en utredning om att underlätta för förstagångsköpare. Frågan om att underlätta för unga vuxna att etablera sig på bostadsmarknaden är fortsatt viktig. Idag är många unga hänvisade till den otrygga och dyra andrahandsmarknaden, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Regeringen har nyligen bjudit in branschen till byggsamtal och samtal om lösningar för att underlätta inträde på bostadsmarknaden.

– Det är viktigt att tempot i bostadsfrågorna och de initiativ som regeringen redan tagit kommer vara högt, till exempel när det gäller startlån och klimatdeklarationer för att nämna några, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll

Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Foto: Evelina Carborn

Ny rapport: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i 67 av landets kommuner

Värst drabbade av ungdomsbostadsbrist är Lund, Stockholm och Göteborg där cirka 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta. Men ungdomsbostadsbristen är inte bara ett storstadsfenomen. I 67 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist, visar en ny rapport från Riksbyggen. Riksbyggen vill införa ett statligt, CSN-liknande Ungbolån för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.

Mårten Lilja, vice vd  och chef för affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert. Foto: Evelina Carborn

Bostadsrättsproduktionen halverad - garantier för byggnadskreditiv behövs nu

Byggföretagen spår i sin senaste prognos att antalet startade bostadsrätter kommer att uppgå till 12 800 för 2021. Om prognosen slår in innebär det att bostadsrättsproduktionen halverats sedan toppåret 2017 då det byggstartades 25 000 bostadsrätter. Riksbyggen föreslår att regeringen inför särskilda garantier för byggnadskreditiv för att vända trenden för bostadsrättsbyggandet.

För låg byggtakt trots fler påbörjade bostäder under 2020

För låg byggtakt trots fler påbörjade bostäder under 2020

Ny statistik visar att det preliminärt påbörjades nybyggnation av cirka 51 550 bostäder under 2020, enligt SCB. Det är sex procent fler bostäder jämfört med 2019 då 48 581 bostäder började byggas. Fortfarande är byggtakten för låg och Riksbyggen vill att regeringen med nya bostadsministern Märta Stenevi i spetsen inför statliga garantier för byggnadskreditiv för att öka bostadsrättsbyggandet.