Gå direkt till innehåll
Bild: Kanozi
Bild: Kanozi

Pressmeddelande -

Riksbyggen tillträder kvarter för byggande av Brf Sydney vid Masthuggskajen

Älvstranden Utveckling och Riksbyggen har den 14 december slutfört affären som innebär att Riksbyggen tillträder ett centralt kvarter där Brf Sydney vid Masthuggskajen i Göteborg ska byggas. Brf Sydney får cirka 130 lägenheter och i entréplanet blir det lokaler, bland annat en välsorterad livsmedelsbutik om hela 1 400 kvadratmeter. Säljstarten i Brf Sydney är planerad till våren 2022 med byggstart under hösten.

– Nu är ytterligare ett steg mot byggandet av nya bostäder vid Masthuggskajen taget vilket känns fantastiskt roligt. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder i de nya kvarteren, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad i Göteborg.

– Masthuggskajen förändras i snabb takt nu när även bostadsproduktionen kommer i gång ordentligt. Sedan tidigare är flera stora kontorsprojekt i gång i området och nu går vi framåt med högt tempo när vi bygger ut staden på bästa läge vid älven, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling, som driver utvecklingen av området.

Masthuggskajen anlades i slutet av 1800-talet och det blev möjligt för oceangående fartyg att lägga till inne i stan. Härifrån skeppades allt från timmer till telefoner ut över världen. Den ökande fartygstrafiken fick handeln att blomstra och nya impulser kom in från när och fjärran. Riksbyggen namnger sina kvarter efter hamnstäder som fartygen från Masthuggskajen besökte.

Det gamla parkeringsdäcket i två plan är nu rivet som en förberedelse för den kommande byggnationen. Det nya kvarteret byggs längs Första Långgatan och det blir många satsningar för en mer hållbar vardag i kvarteret.

– Livsmedelsbutiken i entréplanet gör det bekvämt att bo och leva i kvarteret och runt om kring Masthuggskajen, säger Anders Radne, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Göteborg.

Totalytan för lokaler blir 1 800 kvadratmeter. Det blir också enklare att välja cykel som transportmedel. I källarplanet finns ett välutrustat cykelgarage som bekvämt nås via en cykelramp, inget krångel i trappor och hissar. Här kommer det också att finnas cyklar att hyra, till exempel lastcyklar.

– Vi planerar för en liten verkstad som gör att boende kan meka, pumpa och lätt fixa en punktering själv om man vill. Det blir också både enkelt att dela och byta grejer med varandra. I föreningens verkstads- och bytesrum kommer det finns verktyg, maskiner, stegar och annat som alla medlemmar kan låna, berättar Anders Radne.

Underlättar för unga att skaffa lägenhet
13 lägenheter i Brf Sidney kommer att kunna Hyrköpas av unga vuxna.

– I Brf Viva på Guldheden testade Riksbyggen ungdomsettor i bostadsrätt för 95 000 kronor. I Brf Sydney ger vi ett antal unga vuxna chansen att Hyrköpa sin lägenhet. Riksbyggens modell för Hyrköp har visat sig fungera bra, säger Anders Radne

Lägenheterna i Brf Sydney blir i varierade storlekar, från 30 till drygt 145 kvm. Inflyttningen är planerad att ske under början av 2025. Många lägenheter skapas för unga vuxna. 13 lägenheter erbjuds med möjlighet till hyrköp, vilket innebär att man som boende hyr lägenheten av Riksbyggen och kan därefter, när privatekonomin blir större, kan köpa lägenheten till ett förutbestämt pris. Ett pris som räknas upp enligt KPI (Konsument Pris Index).

– Det blir ett tiotal fantastiska takvåningar i olika storlekar och utföranden, bland annat en fyrarums penthousevåning med 50 kvm egen terrass och två balkonger i olika väderstäck, säger Anders Radne.

Masthuggskajen anlades i slutet av 1800-talet och det blev möjligt för oceangående fartyg att lägga till inne i stan. Härifrån skeppades allt från timmer till telefoner ut över världen. Den ökande fartygstrafiken fick handeln att blomstra och nya impulser kom in från när och fjärran.

För mer information:
Anders Radne, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Göteborg, 031-704 68 66
Anders.Radne@riksbyggen.se
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 070-587 24 04
mikael.ahlen@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll