Gå direkt till innehåll
Riksbyggen samlade in över två miljoner till We Effect

Pressmeddelande -

Riksbyggen samlade in över två miljoner till We Effect

Under 2016 samlade Riksbyggen in 2 297 757 kronor till biståndsorganisationen We Effect. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv.

– Riksbyggen har sedan starten 1940 haft utgångspunkten att bidra till att människor har möjligheten skaffa ett bra boende i en trygg miljö. Det är också utgångspunkten för Riksbyggens engagemang inom We Effect. Inom Riksbyggen brukar vi säga att ”Bostaden är lösningen”, och det gäller både i Sverige och kanske inte minst i länder med andra förutsättningar än vad vi har här, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Idag lever en miljard människor utan en värdig bostad. Människor som saknar ett skäligt boende saknar ofta också andra mänskliga rättigheter – som tillgång till vatten, mat, vård och gemenskap. Genom utbildning och rådgivning får medlemmar i bostadskooperativ lära sig att bygga sina egna hus.

Bostäder som minskar fattigdomen

I synnerhet riktar We Effect sina insatser mot att stärka flickor och kvinnors situation, det är avgörande för att bekämpa fattigdomen. Lika centralt är förbättrade bostadsförhållanden:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor i lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
  • Det förbättrar människors hälsa. En bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids och dödstalen går ner.
  • Hållbara bostäder skyddar människor vid naturkatastrofer, så att de inte fastnar i fattigdom när en tyfon drar över eller jordskalv inträffar.

Här är några exempel på vad Riksbyggens stöd till We Effect bidrog till under 2016:

  • I Filippinerna har 81 familjer som blev hemlösa efter tyfonen Haiyan kunnat flytta in i nya, stormsäkrade hus.
  • 200 000 familjer i Uganda har fått rent vatten i sina hem.
  • I Guatemala, El Salvador och Honduras har bostadskooperativen börjat med ekologiska kolonilotter och gemensamma odlingar för att förbättra medlemmarnas tillgång till frukt och grönsaker.
  • Under den senaste tre åren har över 40 nya bostadskooperativ bildats i Latinamerika. We Effect arbetar nu med 163 bostadskooperativ i regionen där medlemmarna bygger sina egna bostäde

Läs mer om We Effects arbete: www.weeffect.se

För mer information:

Britta von Schoultz, kommunikationschef Riksbyggen, 08-698 42 48

Ämnen

Taggar


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Presskontakt

Håkan Andersson

Håkan Andersson

Presskontakt Presschef 072-239 00 66