Gå direkt till innehåll
Riksbyggen planerar för 250 nya bostadsrätter i Malmfälten

Pressmeddelande -

Riksbyggen planerar för 250 nya bostadsrätter i Malmfälten

Riksbyggen har ingått ett avtal med LKAB om att bygga cirka 250 bostadsrätter i Malmfälten under en tioårsperiod. Först ut i planen är byggandet av Brf Fjällvyn med 47 bostadsrätter på Luossavaara, vid foten av skidbacken i Kiruna och med utsikt över fjällvärlden.

– Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och samarbetsavtalet med LKAB om nya bostadsrätter i Malmfälten är ett bra exempel på det. Vi vill vara med och vara en av de aktörer som bygger det nya Malmfälten, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Under hösten 2016 startade Riksbyggen ett nytt marknadsområde för att öka bostadsproduktionen i norra Sverige.

– Det är väldigt roligt att vi redan nu kan gå ut med konkreta planer för ett så stort samhällsutvecklingsprojekt som det i Malmfälten. Det finns en stor efterfrågan på nya bostadsrätter i Malmfälten och här har Riksbyggen möjligheten att vara en viktig aktör i samhällsomvandlingarna, säger Lars Lundgren.

Samarbetet innebär att LKAB säljer mark till Riksbyggen som i sin tur utvecklar attraktiva och hållbara bostäder i Kiruna och Gällivare.

– Vi måste se till att det byggs bostadsrätter för att kompensera för de bostäder som avvecklas. För att LKAB ska lyckas med samhällsomvandlingarna är det viktigt att hitta samarbetspartners som ser möjligheter och vill bygga bostäder i Malmfälten, och vi är glada över att ingå ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen, säger Mikael Westerlund, chef för beställarorganisationen vid LKAB:s samhällsomvandlingsenhet.

– Det första projektet, som omfattar 47 bostadsrätter i en första etapp, får ett riktigt drömläge vid foten av skidbacken och med utsikt över fjällvärlden, säger Lars Lundgren.

Säljstarten för de 47 bostadsrätterna i Brf Fjällvyn blir under 2:a kvartalet 2017 med en planerad byggstart under 3:e kvartalet 2017. Inflyttning är planerad till första halvåret 2019.

I takt med samhällsomvandlingen kommer flera av de bostadsrättsföreningar som Riksbyggen förvaltar idag att rivas. Detta medför att försäljningen av de nyproducerade bostadsrätterna delvis kan komma att ske utanför Riksbyggens gängse regelverk. Undantaget gäller de bostadsrättsföreningar som är andelsägare i Riksbyggen och som LKAB köper i samband med samhällsomvandlingarna.

Försäljningen kommer att delas upp i tre skeden:

1. Bostadsrättshavare i Riksbyggens andelsägande föreningar och som direkt påverkas av samhällsomvandlingen får företräde till Riksbyggens nyproducerade bostäder.
2. Riksbyggens ordinarie förtursmedlemmar erbjuds därefter kvarvarande bostäder.
3. Därefter sker en extern försäljningsstart av kvarvarande bostäder.

– Det är en mycket ovanlig situation som inte gäller någon annanstans i Sverige och därför väljer vi att göra undantaget för de som idag har bostadsrätter som påverkas av samhällsomvandlingen, säger Lars Lundgren.

För mer information:
Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, AO Bostad Norr, 076-83 73 507
Mikael Westerlund, avdelningschef LKAB, Beställarorganisation Samhällsomvandling, +46 980 713 60

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38