Gå direkt till innehåll
Skissbilder av det blivande trygghetsboendet i Kil.
Skissbilder av det blivande trygghetsboendet i Kil.

Pressmeddelande -

Riksbyggen och Kils kommun skapar nytt trygghetsboende

Mitt i centrala Kil, granne med kommunhuset, planerar nu Riksbyggen och Kils kommun för ett nytt trygghetsboende i form av en kooperativ hyresrättsförening. Sammanlagt handlar det om 28 nya lägenheter med en planerad byggstart under 2018.

Det finns många fördelar med kooperativ hyresrätt som boendeform, både för de boende och för kommunen. Att bo i en kooperativ hyresrätt ger de boende ett inflytande över sitt boende. I slutet av november kommer bildandet av kooperativa hyresrättsföreningen Tryggahem i Kil att vara igång.

– Vi är mycket glada över att få vara med bidra till att fler äldre personer i Kil kan få en bekväm bostad med närhet till service. Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och det finns idag ett stor efterfrågan på bostäder som är anpassade för äldre personers behov, säger Tore Johansson på Riksbyggen.

De boende får en tillgänglig lägenhet utan behöva satsa något större kapital. I en Kooperativ hyresrättsföreningen är medlemsavgiften med Riksbyggens upplägg bara 100 kronor. Nybyggnation kommer att bestå av cirka 28 trygghetslägenheter med takterrass med en planerad inflyttning under 2020.

Planen är att den kooperativa hyresrättsföreningen Tryggahem i Kil under 2018 kommer att förvärva fastigheterna som tillhör äldreboendena i Sannerud, Karlslund och Åkerbo.

I april tog Riksbyggen och Storfors kommun det första spadtaget för ett nytt äldreboende i form av en kooperativ hyresrättsförening. Tidigare har Riksbyggen även uppfört ett liknande projekt i Munkfors.

– Det är en stor fördel att vi kan ta med oss goda erfarenheter från tidigare projekt och använda dessa i nya. Vi är nu mycket glada över att tillsammans med Kils kommun få samverka i ett projekt för att utveckla boendemiljön för äldre, säger Fredrik Berglöf, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Värmland.

Med kooperativa hyresrätter kan kommuner säkerställa kvaliteten och långsiktigheten i sin vårdverksamhet och boenden för äldre utan att kostnaderna för fastighetsinvesteringar skenar. Konceptet är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov.

Om trygghetsboendet:

  • Det är den kooperativa hyresrättsföreningen som äger trygghetsboendet.
  • De cirka 28 lägenheterna fördelas på sju våningar och i byggnaden kommer det finnas gemensamhetsytor.
  • Den kooperativa hyresrättsföreningen instiftades i slutet av november 2017.
  • Ett trygghetsboende kan ses som en seniorbostad plus. Vilken ålder som kommer gälla för trygghetsboendet i Kil bestäms av styrelsen men kravet kommer minst vara 65+.

Om kooperativ hyresrätt:

  • En kooperativ hyresrättsförening är en ekonomisk förening som äger och hyr ut sina lägenheter till de boende.
  • De boende blir medlemmar i föreningen när de undertecknar hyreskontrakt.
  • Medlemmarna betalar en inträdesavgift vid tecknande av kooperativ hyresrätt och avgiften betalas tillbaka vid uppsägning.
  • Medlemskapet ger den boende bra möjligheter att påverka sin boendesituation genom att närvara på den årliga föreningsstämman.

För mer information:
Fredrik Berglöf, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Värmland, 054-29 34 27.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31