Gå direkt till innehåll
Riksbyggen nominerade till hållbarhetspris i Vänersborg

Pressmeddelande -

Riksbyggen nominerade till hållbarhetspris i Vänersborg

Riksbyggen nomineras till tidningen TTELA:s Hållbarhetspris för utvecklingen av området Korseberg i Vänersborg. Just nu pågår byggandet av Riksbyggens tredje etapp, Brf Korseberg Fjärd, med 54 bostadsrätter. Brf Korseberg Fjärd får bland annat solceller, elbilsplatser, odlingslådor och Hyrköp av bostadsrätt för ett utvalt antal lägenheter.

– Vi är mycket glada över nomineringen. Hållbarhet är en viktig del genom hela vår process, från planeringen av byggprojektet till det att de boende flyttar in och får en vardag i sina nya bostäder. Roligt att det arbetet uppmärksammas, säger Andreas Ander, projektledare på Riksbyggen.

I samband med Vänersborgs hållbarhetsvecka delar TTELA ut Hållbarhetspriset till en person, företag eller organisation i kommunen som gjort skillnad på riktigt. De tre kandidaterna har nominerats av TTELA:s läsare. Brf Korseberg Fjärd får 54 bostadsrätter i storlekarna 1 – 5 rum och kök och är uppföljare till de tidigare projekten Korseberg Park och Korseberg Strand.

Motivering Riksbyggen:

”För en hållbar, inspirerande utveckling av området Korseberg med kompensation av ekosystemstjänster, laddstolpar, studier av CIX-produktion, bevarande av parkmiljö, naturlekplats, sedumtak, gemensamma odlingslådor, föreningslokaler m.m”.

CIX är ett nytt verktyg som ska underlätta för mer cirkulära bostäder. Det nya CIX-verktyget har utvecklats med hjälp av Riksbyggens projekt i Korseberg som testbädd. 

– Det är väldigt roligt att vårt hållbarhetsarbete uppmärksammas av TTELA:s läsare. Det är viktigt att inspirera fler att göra mer för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Husen i Korseberg byggs med högt ställda hållbarhetskrav. I Brf Korseberg Fjärd blir det solceller på taken och ett tiotal elbilsplatser. Inför genomförandet av projektet gjordes en så kallad ekosystemtjänstanalys som bland annat resulterat i att det blir odlingslådor och i sedumtak på komplementbyggnader i området

– Vi arbetar även mycket med social hållbarhet i projektet, till exempel har vi byggt en fin naturlekplats, bryggor och gemensamhetslokaler med uteplats med pergola, berättar Andreas Ander.

Fem av lägenheterna i projektet kan Hyrköpas av unga vuxna, en särskild satsning för att underlätta för unga vuxna att komma in på bostadsmarknaden. Med Hyrköp får den boende hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år. Hyrköp vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.

Läs mer om Hyrköp

TTELA delar ut Hållbarhetspriset de 21 oktober.

För mer information:
Andreas Ander, projektledare på Riksbyggen, 0522-654472
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen, 070-291 54 47

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31