Gå direkt till innehåll
Eva Hansson, projektledare på Riksbyggen visar upp alster från elever från Källan skola
Eva Hansson, projektledare på Riksbyggen visar upp alster från elever från Källan skola

Pressmeddelande -

Riksbyggen hämtar inspiration från elever när kvarteret Urmakaren i Ystad byggs

Riksbyggen är engagerade i hur barn och ungdomar ser på framtidens boende och engagerade elever på Källan förskola & skola och Ystad Gymnasium, Turism- & Hotell linjen i utvecklingen inför kvarteret Urmakaren i Ystad där Riksbyggen planerar för cirka 450 nya bostäder.

Den 10 februari bjöd Riksbyggen in media att ta del av elevernas alster om deras tankar inför kvarteret Urmakaren i Ystad. Elever från Källan visade upp arbeten som gjorts kring temat ”Framtidens boende” och elever på Turism- & hotellinjen vid Ystad Gymnasium visade upp alster från ett särskilt projekt med temat ”Hur gör vi för att locka icke Ystadsbor till just Kv. Urmakaren”?

- Riksbyggen värnar om barn och ungdomar och hur de ser på boende i framtiden. Det är förhoppningsvis de som ska flytta in i kvarteret i framtiden och vi vill att de ska känna sig delaktiga i området och det har varit ett fantastiskt engagemang från lärare, ungdomar och barn, säger Eva Hansson, projektledare på Riksbyggen.

Nattklubb, seniorboende, insektshotell och tak med fotbollsplan
Varje årskurs visade sina tankar kring kvarteret Urmakaren och hur de ser på framtidens boende. Både elever och lärare från båda skolorna var på plats under pressträffen för att visa sina alster. Källan skola förskoleklass – åk 6 har arbetat med temat ”Framtidens boende under vintern 2022/23”. Eleverna har skapat alster som bland annat innehåller nattklubb, höghus, seniorboende och byggnader med pool och fotbollsplan på taken. Dessutom har de byggt ett insektshotell, av material som Riksbyggen bistått med, och som nu finns att se på området.

Stadsodlingen Bigård nytt inslag för skolan
I samband med projektet skapade Riksbyggen en stadsodling som eleverna på Källan skolan själva kan använda i kvarteret. Vid stadsodlingen finns skyltar med information om hur Riksbyggen tillsammans med skolan arbetar utifrån FN:s globala mål.

Fokus på grönt och hållbart tema
Elever på Turism & Hotell linjen på Ystad Gymnasium har arbetat med case om hur kan vi få en ”icke Ystadbo” att flytta in på vårt område. Eleverna har byggt upp ett kreativt collage med bilder och beskrivningar för vad de vill se i det nya kvarteret som de tror kan locka personer från Danmark och andra delar av Sverige. Eva Hansson på Riksbyggen är glad över att så många valt att fokusera på grönt och hållbart tema.

- Samarbetet med Riksbyggen och projektet har fått eleverna att utvecklas som klass. De har lärt sig samarbeta, kompromissa och tänka utanför boxen. Det har varit lärorikt och nyttigt för dem att få redovisa för andra – såväl för Riksbyggen, skolpersonal på Källan och media. Vi hoppas på fler samarbetsprojekt i framtiden, säger Cecilia Sjöberg, yrkeslärare på Hotell- och Turismprogrammet på Ystad Gymnasium.

Mer information: Eva Hansson, projektledare, Riksbyggen, 0730-81 34 28 eva.hansson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll