Gå direkt till innehåll
Fr v: Carl Påhlman, konsult. Från Riksbyggen: Björn Theel, förvaltare, Maria Stenstrand, kundgruppschef, Martin Johansson, marknadsområdeschef, Johanna Frelin, vd och Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Fr v: Carl Påhlman, konsult. Från Riksbyggen: Björn Theel, förvaltare, Maria Stenstrand, kundgruppschef, Martin Johansson, marknadsområdeschef, Johanna Frelin, vd och Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Pressmeddelande -

Riksbyggen förvaltar Svensk Plaståtervinnings enorma lokaler i Motala

Svensk Plaståtervinning i Motala är Europas största anläggning för plaståtervinning. Just nu pågår utbyggnaden av anläggningen som kommer att bli världens största i sitt slag. Riksbyggen har totalförvaltning av fastigheterna och nya Site Zero får en totalyta på 60 000 kvadratmeter.

Plastförpackningar från ett stort upptagningsområde, bland annat från fastighetsnära återvinningsstationer i bostadsrättsföreningar förvaltade av Riksbyggen, kommer till Svensk Plaståtervinnings anläggning i Motala. Förpackningarna sorteras i Motala för att sedan tvättas och granuleras för att sedan bli till ny plast.

– Det är fantastiskt att ta del av en så konkret hållbarhetsåtgärd och ett kretslopp som skapar en väldigt stor samhällsnytta. Roligt också att Riksbyggen kan bidra med sin kunskap, både när det gäller insamling vid bostäderna och för förvaltningen av Svensk Plaståtervinnings lokaler, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen i samband med ett studiebesök på anläggningen.

Svensk Plaståtervinning har målsättningen att gå från att vara Europas- till att bli världens största anläggning för plaståtervinning. Riksbyggen hanterar alla delar när det gäller anläggningens fastigheter, från ekonomisk och teknisk förvaltning till fastighetsdrift och utemiljö. Den tekniska förvaltningen och fastighetsdriften har stort fokus på energieffektivisering.

– Riksbyggens målsättning är att leverera tjänster som ger ett bekymmersfritt fastighetsägande, så att Svensk Plaståtervinning kan fokusera på sin kärnverksamhet och vision, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

Nästa år driftsätter Svensk Plaståtervinning den nya anläggningen Site Zero vilket skapar förutsättningar att kraftigt öka den cirkulära plaståtervinningen.

– Site Zero blir världens största och mest effektiva återvinningsanläggning, som kan sortera och återvinna hela tolv plastfraktioner. Det motsvarar i stort sett alla plastsorter som används som förpackningsmaterial på den svenska marknaden, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Kort fakta om anläggningen:

  • Plats: Motala företagspark (ägs av Svensk Plaståtervinning)
  • Yta Site Zero: Ca 60 000 kvm
  • Mottagningskapacitet: 200 000 ton plastförpackningar per år. Site Zero kommer att kunna ta emot alla plastförpackningar från svenska hushåll och blir därmed världens största sorteringsanläggning
  • Total investering: Ca 1 miljard kronor (år 2019–2023). Naturvårdsverket bidrar med finansiering på drygt 180 Mkr via Klimatklivet

Läs mer om Riksbyggens Fastighetsförvaltning

För mer information:
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland, 013-16 93 87
Maria.Stenstrand@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31