Gå direkt till innehåll
Riksbyggen förvärvar byggrätt för 250 bostäder i ny ungdomssatsning vid Lindholmshamnen

Pressmeddelande -

Riksbyggen förvärvar byggrätt för 250 bostäder i ny ungdomssatsning vid Lindholmshamnen

Stort inflytande över det egna boendet och gemensamt ansvar för fastigheten men till en betydligt lägre insats än för en vanlig bostadsrätt, ungefär så kan man sammanfatta att en kooperativ hyresrättsförening fungerar. Många unga personer har idag svårt att komma in på bostadsmarknaden och är ofta hänvisade till dyra andrahandskontrakt med osäkra villkor.

– Riksbyggen vill driva på utvecklingen och pröva nya former som hjälper unga personer att hitta en bostad. Vi är mycket glada över att Älvstranden Utveckling nappat på idén om att tillföra ungdomsbostäder i ett attraktivt läge och med ett nytt upplägg, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef Affärsområde Bostad, Göteborg.

– Enligt Vision Älvstaden ska vi arbeta för att skapa en stad för alla. Genom att möjliggöra den kooperativa hyresformen kan vi bidra till att skapa ett varierat utbud av bostäder med olika upplåtelseform och storlek. Lindholmshamnen blir på så sätt en testarena för en intressant och relativt oprövad boendeform, säger Mattias Jonsson (S), styrelseordförande i Älvstranden Utveckling.

I ett perfekt läge i en attraktiv stadsdel och med närhet till utbildning, arbete och rekreation planerar Riksbyggen nu för cirka 250 lägenheter i ett helt nytt kvarter. De ytsmarta lägenheterna varierar i storlek från ca 25 kvm till 65 kvm, 1 till 3 rum och kök.

Att bo i kooperativ hyresrätt ger ett stort inflytande över boendet men där den ekonomiska insatsen är lägre jämfört med en bostadsrätt. Den största skillnaden ligger i att den boende inte hyr av ett bostadsbolag, istället ägs fastigheten av en kooperativ förening, med de boende som medlemmar. Den boende betalar en insats i samband med inflyttning och sedan hyra varje månad. 

Till skillnad från en bostadsrätt kan nyttjanderätten inte köpas eller säljas till marknadspris, istället får den boende tillbaka insatsen vid flytt. Den kooperativa hyresrättsföreningen styrs demokratiskt av medlemmarna som väljer sin egen styrelse och beslutar kring förvaltning och underhåll av fastigheten.

Lägenheterna vid Lindholmshamnen fördelas till personer registrerade hos BoPlats Göteborg. Vid tidpunkten för fördelning ska intressenterna vara mellan 18 och 30 år. Eftersom att det handlar om att utveckla ett nytt koncept kommer ett dialogarbete med ungdomar och unga vuxna att startas.

Bygget av de 250 lägenheterna beräknas kunna starta 2019 och inflyttningen är planerad till 2021.

Lindholmshamnen är en del av Älvstaden – Nordens största stadsutvecklingsprojekt som innebär att centrala Göteborg ska växa till dubbel storlek.

För mer information:

Mikael Ahlén, marknadsområdeschef Affärsområde Bostad, Göteborg, 070-58 724 04

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31