Gå direkt till innehåll
Gröna tak har många positiva effekter på miljön! (Bilden är en illustration)
Gröna tak har många positiva effekter på miljön! (Bilden är en illustration)

Pressmeddelande -

Riksbyggen får uppdrag att sköta gröna tak i Göteborg

Riksbyggen har vunnit uppdraget att sköta gröna tak åt Lokalförvaltningen, Göteborgs Stad. Sammanlagt handlar det om 14 300 kvadratmeter gröna tak på kommunalt ägda skolbyggnader och andra fastigheter spridda i hela Göteborg.

– Vi är mycket glada och stolta över att Riksbyggen fått uppdraget att ta hand om de gröna taken åt Lokalförvaltningen i Göteborg. På Riksbyggen ska allt vi gör genomsyras av hållbarhet och gröna tak har en rad egenskaper som är bra för vår miljö och därför känns detta uppdrag extra hedervärt, säger Anna-Karin Norrman, marknadsområdeschef på Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg.

Gröna tak är ett samlingsbegrepp för vegetationstäckta tak. Det avser allt ifrån ett tunt lager med sedumväxter på taket till tjocka växtbäddar med buskar och träd. Gröna tak bidrar till en ökning av ekosystemtjänstvärden bland annat genom att dämpa buller och fånga damm och partiklar från luften. Gröna tak skapar också nya biotoper för insekter och fåglar. Ytterligare en fördel med gröna tak är att de hjälper till att reglera vattenflöden och kan minska problematik med översvämningar samt hjälper till att rena vattnet.

Att ta hand om de gröna taken på bästa sätt kräver både kunskap och erfarenhet.

– De gröna taken ses över vår och höst. Då avlägsnas ogräs och lösa växtdelar. Långtidsverkande gödsel påförs på våren och under sommaren kan taken behöva vattnas om det blir långa sammanhängande torkperioder. I det här fallet ingår också avtorkning av solcellspaneler på de tak där sådana finns installerade, för att dessa skall fungera optimalt, berättar Ellen Ingolf, utemiljöansvarig landskapsingenjör på Riksbyggen.

Lokalförvaltningen bygger, anpassar och förvaltar lokaler och boenden för Göteborgs Stads verksamheter och är en av Sveriges största förvaltare av offentliga lokaler. Varje dag finns 150 000 göteborgare i skolor, förskolor, kontor och äldreboenden som Lokalförvaltningen sköter om.

Riksbyggen förvaltar mer än 20 000 bostadsrätter i marknadsområde Göteborg, som spänner över sju kommuner, och ytterligare nästan 55 000 hyresrätter.

Riksbyggens fastighetsförvaltning i Göteborg har ca 20 kommersiella och offentliga kunder med blandade uppdrag som drift, städ och skötsel.

För mer information:
Anna-Karin Norrman, marknadsområdeschef Riksbyggen, tel 0704-21 36 20

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38