Gå direkt till innehåll
Gänget från Riksbyggen som tar hand om utemiljön kring Gävle Slott och Länsfängelse: Fr v Klas Kånohols, Robert Eriksson, Joakim Tengstrand, Roland Holmsten, Sara Helgesson, Eric Pettersson och Jens Rundberg.
Gänget från Riksbyggen som tar hand om utemiljön kring Gävle Slott och Länsfängelse: Fr v Klas Kånohols, Robert Eriksson, Joakim Tengstrand, Roland Holmsten, Sara Helgesson, Eric Pettersson och Jens Rundberg.

Pressmeddelande -

Riksbyggen får slottsuppdrag i Gävle av Statens Fastighetsverk

Riksbyggen har ingått avtal med Statens Fastighetsverk om yttre skötsel av Gävle Slott och det gamla Länsfängelset. Slottet och det före detta fängelset är två av Gävles kulturhistoriskt mest viktiga byggnader.

Gävlebocken, som byggs till jul varje år, må vara den mest kända symbolen för Gävle. Men strax intill där Gävlebocken byggs ligger två andra välkända Gävlesymboler, Slottet och det före detta Länsfängelset.

– Vi är mycket glada och stolta över att få ansvara för den yttre skötseln av både Gävle Slott och Länsfängelset. De båda byggnaderna är symboler för Gävle och det är otroligt viktigt att det ser snyggt och fint ut runt dessa med tanke på det stora antalet besökare som kommer till byggnaderna varje år, säger Joakim Eriksson, leveranschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Gävleborg.

Avtalet ett markskötseluppdrag där det åligger Riksbyggen att sköta den yttre miljön. Det får inte finnas skräp eller klotter och miljön skall bevaras och skötas på ett sätt som det historiskt sett har gjorts.

De första delarna till Gävle slott började byggas redan 1583 och slottet fungerar idag som residens till Landshövdingen. Slottet är omgivet av en fin park som Riksbyggen nu kommer att sköta om. Bredvid slottet finns också det gamla Länsfängelset, invigt 1847, som idag fungerar både som ett museum och kulturhus.

Avtalet med Statens Fastighetsverk trädde i kraft den 1 oktober 2018 med en avtalslängd på 1+2+3 år. Inom marknadsområdet förvaltar Riksbyggen cirka 90 bostadsrättsföreningar med sammanlagt 5 000 lägenheter. Riksbyggen har även ett antal uppdrag åt kommersiella fastighetsägare.

– Vi har en bred kompetens bland våra medarbetare och goda referenser från andra objekt som vi förvaltar vilket är bidragande delar till att vi vunnit upphandlingen, säger Joakim Eriksson.

Riksbyggen är också en av de aktörer som bygger nya bostäder i Gävle. Just nu pågår också planeringen för 74 bostadsrätter i Brf Zebra. Brf Zebra planeras på den plats där varuhuset Zebra en gång i tiden låg. Riksbyggen planerar också att uppföra 230-270 bostäder uppdelat på flera etapper i det nya bostadsområdet Godisfabriken.

För mer information:
Joakim Eriksson, leveranschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Gävleborg, 026-17 58 33

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38