Gå direkt till innehåll
Riksbyggen bygger 228 hyreslägenheter i Lund

Pressmeddelande -

Riksbyggen bygger 228 hyreslägenheter i Lund

I sydvästra delen av Lund, intill Klostergården och nära S:t Lars-parken, planeras nu för fyra flerfamiljshus med totalt 228 hyreslägenheter. Bostadsprojektet heter Källby Vall och utvecklas av Riksbyggen i samarbete med fackförbunden Byggnads och Kommunal, som båda går in som investerare tillsammans med Riksbyggen. Byggstarten sker i februari 2015.

I Källby utvecklas en ny stadsdel där Riksbyggen redan uppfört bostadsrätter och ägande­rätter. Med hyresrätter kompletteras området för att tillgodose olika behov av upplåtelse­former.

– Riksbyggen har en lång historia som samhällsutvecklare och när det nu råder stor brist på hyresrätter i Sveriges tillväxtregioner vill vi utnyttja vår kompetens inom nyproduktion även för hyresrätter. Därför satsar nu Riksbyggen på hyresprojektutveckling tillsammans med externa investerare, och då särskilt med fackförbunden Kommunal och Byggnads, säger Carl-Johan Hansson, chef för Riksbyggens affärsområde Fastigheter.

– Vi vet att det i dag råder brist på hyreslägenheter i Sverige. Därför är det glädjande att vi som ägare i Riksbyggen nu kan vara med och investera i nyproducerade hyresrätter. Det är helt i linje med Byggnads bostadspolitiska målsättning och Riksbyggens uppdrag, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Vi inom Kommunal är glada över att kunna delta i att utveckla och bygga hållbara boende­miljöer med särskilt fokus på hyresrätter, säger Kommunals förbundskassör Anders Bergström.

I Källby-området finns sedan tidigare flerfamiljshus, villor och engelskinspirerade gathus. De fyra hus som nu planeras kommer att ha hyreslägenheter vars storlek varierar från ett rum och sovalkov på 36 kvm till tre rum och kök på 74 kvm.

Husen blir i fyra våningar med inredd vind. De får röda putsfasader och uppförs i en stil som ansluter till resten av området. Det blir markparkering från vilken man också når lägenhetsförråd och miljöhus. Varje hus får tvättstuga. Runt de nya bostadshusen blir det mycket grönska. På husens västsidor arrangeras ytor för lek och vistelse mellan träd- och buskplanteringar.

Liksom bostadsrätter- och äganderätter i området ritas hyresrättsprojektet av Jaenecke Arkitekter genom Kenji Miyazu. Tilltänkt entreprenör är NIMAB, som också byggt bostads­rätter och äganderätter i området.

Fastighetsägare blir ett fastighetsbolag med Byggnads, Kommunal och Riksbyggen. Riksbyggen står för projektutveckling, entreprenad och förvaltning.

För mer information, kontakta:
Carl-Johan Hansson, chef Riksbyggen Fastigheter, tel. 08-698 41 08
Johan Lindholm, ordförande Byggnads, tel. 010-601 10 68
Kommunals pressjour, tel. 010-442 71 30


Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31