Gå direkt till innehåll
Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen och kommunalstyrelsens ordförande Johan Dahlqvist
Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen och kommunalstyrelsens ordförande Johan Dahlqvist

Pressmeddelande -

Riksbyggen blir Älvsbyns kommuns samarbetspartner för att utreda kommunens boendeportfölj

I mars 2024 gav kommunstyrelsen kommunchefen i uppdrag att upphandla en samarbetspartner för att utreda vilka boenden inom social verksamhet som kommunen behöver. Riksbyggen har blivit kommunens nya samarbetspartner efter att ha vunnit upphandlingen. Målet är att skapa fler boendeplatser för äldre men också för de som har behov av vård och omsorg.

I Älvsbyns kommun finns det en ökande andel äldre invånare, vilket gör att fler boendeplatser behövs både för de äldre men även för personer som har behov av vård och omsorg. Därav fick kommunchefen Anna Lindberg i uppgift av kommunstyrelsen att upphandla en samarbetspartner för att utreda hur kommunen möter det behov som finns och att det görs på ett kostnadseffektivt sätt.

- Det har nu upphandlats och vann upphandlingen gjorde Riksbyggen. Riksbyggen kommer tillsammans med Älvsbyns kommun göra en behovsanalys och ta fram ett beslutsunderlag som ett förslag på hur kommunens boendeportfölj kan se ut, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Dahlqvist.

- Det känns otroligt roligt att tillsammans med kommunen få bidra med att utreda vilken portfölj av boende inom social verksamhet som kommunen har behov av. Vi är ivriga att starta utredningen med fokus på att få fram bästa möjliga lösningar för de äldre och personer med behov av vård och omsorg, säger Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen.

Utredningen kommer att undersöka behovet av olika typer av boenden och möjligheten att skapa en kooperativ hyresrättsförening för äldre. Denna boendeform har visat sig vara framgångsrik i andra kommuner och har där kunnat erbjuda en hållbar och kostnadseffektiv boendelösning.

- Det kommer bli spännande att få ta del av det underlag som kommer att presenteras i början av 2025, berättar Johan.

Så funkar den kooperativa hyresrättsmodellen Vivum

Vivum-boenden med den kooperativa hyresrättsmodellen som bas är utvecklad av Riksbyggen under en lång tid i nära samarbete med kommuner över hela Sverige. Idag finns kooperativa hyresrättsföreningar enligt Riksbyggens modell i 34 kommuner.

Formen kooperativ hyresrättsförening fungerar lika bra för trygghetsboende, som för särskilt boende eller LSS-boende. I den kooperativa hyresrätten kan de boende påverka beslut.

För mer information:
Johan Dahlqvist, kommunstyrelsens ordförande johan.dahlqvist@alvsbyn.se 0929-17111
Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen, yvonne.westerlund@riksbyggen.se 060 - 16 91 09


Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31