Gå direkt till innehåll
Reaktioner på förslaget om startlån - 5 Minuter med Johanna Bjurskog

Pressmeddelande -

Reaktioner på förslaget om startlån - 5 Minuter med Johanna Bjurskog

Förslaget om startlån för förstagångsköpare har fått stor uppmärksamhet sedan detta presenterades av utredaren Eva Nordström. Johanna Bjurskog går igenom en del av de reaktioner som kommit på förslaget.

– Många har tyckt till om förslaget under veckan som gått, det här är verkligen en fråga som engagerar. Bland annat har amorteringskrav och prispåverkan på bostadsmarknaden i stort diskuterats. Om ett startlån införs kommer det att göra stor skillnad för många unga vuxna som vill in på bostadsmarknaden, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

I betänkandet, som nu är på remiss, föreslår utredningen ett startlån med följande utformning:

  • Startlånet garanteras av staten och gör det möjligt för bolåneaktörer att lämna bolån på upp till 95 procent av bostadens värde till kreditvärdiga förstagångsköpare.
  • Den statliga garantin ger ett konsumentskydd som innebär att förstagångsköpare ska kunna låna 10 procentenheter mer än vad bolånetaket medger.
  • Startlånet har ett maxbelopp på 250 000 kronor. 
  • Med förstagångsköpare avses personer som inte under de senaste 10 åren ägt en bostad i Sverige. Startlånet riktar sig därmed inte endast till unga utan även till andra grupper som har likartade utmaningar när det gäller kontantinsatsen till ägt boende men som sedan en tid tillbaka inte gör det.

– För unga är kontantinsatsen det största hindret. Ett startlån kan därför ge möjlighet för tusentals unga vuxna att köpa en egen bostad. Därför har Riksbyggen tidigare tagit fram ett förslag på hur ett startlån för unga vuxna kan utformas, kallat Ungbolån, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Läs mer om Riksbyggens förslag om Ungbolån

    Nya boendeformer för unga vuxna
    Riksbyggen har de senaste åren börjat prova nya boendeformer som dellösningar för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden, tillexempel Ungdomsettor till personer som är mellan 18 och 30 år och Hyrköp av bostadsrätt.

    Riksbyggens Hyrköp
    Riksbyggen erbjuder i vissa bostadsprojekt Hyrköp av bostadsrätt för personer som är under 35 år. Hyrköp innebär att den person som inte har något förstahandskontrakt eller äger en bostad får hyra en lägenhet med möjlighet att köpa den inom fem år. Riksbyggen har hittills Hyrköp i Brf Brandstationen i Järfälla, Brf Körsbärslunden i Helsingborg och Brf Branddammen i Bandhagen. Hyrköp är på gång i bl a Brf Korseberg Fjärd i Vänersborg och i Lindholmshamnen i Göteborg.

    Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

    För mer information:
    Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
    johanna.bjurskog@riksbyggen.se
    Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
    hakan.andersson@riksbyggen.se

    Ämnen

    Kategorier


    Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

    Kontakter

    Mira Lindahl

    Mira Lindahl

    Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

    Relaterat innehåll