Gå direkt till innehåll
Räntebesked och vårbudget – 5 Minuter med Johanna Bjurskog om bostadspolitik

Pressmeddelande -

Räntebesked och vårbudget – 5 Minuter med Johanna Bjurskog om bostadspolitik

Nyligen presenterades vårbudgeten men några satsningar eller ändringar av betydelse för bostadspolitiken finns inte med. Johanna Bjurskog, Riksbyggens bostadspolitiska expert, berättar mer om vårbudgeten och om behovet av ett grönt stöd. Avsnittet handlar också om beskedet från Riksbanken om höjd reporänta.

– Dagens räntebesked är väntat i den situation som gäller just nu. Jag tror inte att räntehöjningen sett isolerad kommer att få någon större påverkan på bostadsmarknaden. Det finns fler faktorer som kan påverka bostadsmarknaden, som till exempel ökade priser på livsmedel och energi, vilket gör läget svårbedömt. Underliggande finns dock ett fortsatt stort behov av fler bostäder, säger Johanna Bjurskog.

– Den grupp som vi tror kan komma att påverkas i första hand av en räntehöjning är singlar och unga vuxna som ska in på bostadsmarknaden. De har det redan tufft och höjd ränta kan göra situationen ännu svårare.

Johanna Bjurskog är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebookkanal och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

  • Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:
  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Behåll investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet har stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se


Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31