Gå direkt till innehåll
Solar Egg av Bigert och Bergström för Riksbyggen. Foto: Jean-Baptiste Engblad Béranger
Solar Egg av Bigert och Bergström för Riksbyggen. Foto: Jean-Baptiste Engblad Béranger

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Invigning av Riksbyggens Solar Egg vid Icehotel i Jukkasjärvi

Den 2 mars invigs Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg av Bigert och Bergström vid Icehotel/Ishotellet i Jukkasjärvi. Målsättningen är att sätta klimatet på kartan och under invigningen deltar Keith Larson, forskare på climate impacts research center, Mats Bigert, konstnär, Malin Franck, vd Icehotel och Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Från mars till maj 2020 kommer besökare till det världsunika Icehotel i Jukkasjärvi att kunna bada bastu i Solar Egg, den prisbelönta bastun skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström för Riksbyggen. Samarbetet sätter fokus på klimatförändringarna och människans roll för temperaturökningen i Arktis.

– Vi lägger allt mer av vårt konstnärskap på klimatfrågan och det är oerhört viktigt att poängtera hur snabbt glaciärerna i Arktis smälter, inte minst Kebnekaise, säger konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström.

Sedan konstverket och bastun uppfördes första gången i Kiruna våren 2017, i samband med Riksbyggens start av att bygga nya bostäder i Malmfälten, har Solar Egg blivit ett världsomspännande fenomen. Solar Egg har besökt Paris, USA och Köpenhamn. I Sverige har ägget visats på Artipelag i Stockholm, Björkliden i Lappland, Gällivare, Kiruna och Rättvik i Dalarna.

– Vi lånar gärna ut Solar Egg till natursköna platser eller spännande stadsmiljöer som speglas i äggets facetter och skapar samtal som driver en hållbar utveckling framåt. Vi vill bidra till det nya Kiruna, både genom att bygga nya bostäder men också genom att sätta Kiruna på kartan inom turistnäringen, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

Besökare kommer att kunna boka sin egen bastuupplevelse i Solar Egg via Icehotels webbplats,www.icehotel.com. Hotellet erbjuder omklädningsmöjligheter, kringservice och hyra av handduk, berättar Luca Roncoroni, Creative Director på Icehotel.

– Denna vinter fyller Icehotel 30 år och då känns det extra betydelsefullt att välkomna Solar Egg hit. Klimatfrågan är i fokus i vårt arbete och helt avgörande för vår existens – Icehotel är skapat av kristallklar is från Torneälven, ett byggmaterial som sedan smälter ner i älven igen, fortsätter Luca.

Program invigning

13.00
Keith Larson, forskare på climate impacts research center inleder med ett föredrag med på temat ‘A Century of Arctic Climate Change: A view from Norrbotten’.

Efter föreläsningen följer en paneldiskussion med Keith Larson, Mats Bigert, konstnär, Malin Franck, vd Icehotel och Johanna Frelin, vd Riksbyggen. Moderator Jakob Lind.

14.00
Officiell invigning.
Efter det bjuds alla närvarande på kaffe och bulle.

Media är varmt välkomna att delta under invigningen!

Öppettiderna för Solar Egg under perioden 2 mars – 15 maj är: Tisdag, onsdag och torsdag 12–14 och 15–17. Fredag och lördag 19– 21. Bokningen av bastun öppnar den 18 februari.
https://www.icehotel.com/sv/riksbyggens-solar-egg-till-icehotel-jukkasjarvi

Om Solar Egg
Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Solar Egg, som är 5x4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål som speglar staden och den omgivande naturen. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett hjärta.

Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. År 2017 ingick Riksbyggen ett samarbetsavtal med LKAB i syfte att bygga 250 nya bostadsrätter i Malmfälten över tid. Under 2018 tog Riksbyggen första spadtaget för Brf Fjällvyn i Kiruna som är det första projektet som genomförs inom ramarna för avtalet. Brf Midnattssolen är projekt nummer två med inflyttning i oktober 2020.

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards. I sociala och traditionella medier har över en miljard människor kunnat läsa om bastun. En bok om Solar Egg gavs ut 2019 på förlaget Art&Theory.

Om Icehotel
JukkasjärviVarje vårvinter tar hotellet upp färsk is till nästa års hotellrum och låter formgivare och konstnärer från hela världen bearbeta rummens inredning av is. Bigert & Bergströms bastu Solar Egg kommer att stå vid älvstranden i anslutning till hotellet. Sedan det lilla konstgalleriet, som var föregångaren och inspirationen till Icehotel, byggdes 1989, har det återfötts i ny tappning varje vinter i 30 år, i byn Jukkasjärvi 20 mil norr om Polcirkeln.
Det var starten på den resa som presenterade världen för Torne älv, och Torne älv för världen.  2016 öppnades en permanent del, Icehotel 365, som erbjuder gästerna att sova bland snö- och iskonst året runt – med hjälp av solenergi.

För mer information, kontakta:
Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef, Riksbyggen
mathias.sandberg@riksbyggen.se +46 8 553 63 511
riksbyggen.se/solaregg
Luca Roncoroni, Creative Director +47 93 09 75 74
LUCA@ICEHOTEL.COM

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38

Relaterat innehåll