Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan:  Första spadtaget för Riksbyggens Brf Sydney och nya Coop-butiken vid Masthuggskajen

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Första spadtaget för Riksbyggens Brf Sydney och nya Coop-butiken vid Masthuggskajen

Torsdagen den 19 januari tas det första spadtag för 127 lägenheter i Brf Sydney och Coop Västs nya flaggskeppsbutik vid Masthuggskajen. Brf Sydney blir Riksbyggens första kvarter på Masthuggskajen och hållbarhet finns med genom projektets alla steg. I samband med spadtaget blir det både föreläsningar och paneldebatt kring vi skapar levande och mer hållbara stadsdelar. Bland annat deltar Johannes Hulter, kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, Johanna Frelin, vd Riksbyggen, Peter Nordman, driftschef Coop Väst och Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling.

– Det känns otroligt roligt att vi nu kan ta det första spadtaget för Brf Sydney och som innehåller 127 lägenheter ich en stor livsmedelsbutik. Riksbyggen som kooperativt företag arbetar långsiktigt med att bidra med fler bostäder till Göteborg. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder här, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

Det nya kvarteret byggs till exempel med klimatförbättrad betong och på taken blir det både sedumväxter och solceller. Lägenheterna får varierade storlekar, från 30 till 145 kvm. Det blir allt ifrån 12 större taklägenheter med generösa terrasser till 13 mindre lägenheter som skapas för unga vuxna. Dessa mindre lägenheter erbjuds med möjlighet till Hyrköp, Inflyttningen är planerad att ske från slutet av 2024 till våren 2025. Stadsdelen Masthuggskajen certifieras enligt Citylab för hållbar stadsutveckling. Riksbyggen har tecknat entreprenadavtal med Skanska för genomförandet av projektet.

Läs mer om Brf Sydney

Coop Väst gör en stor satsning vid Masthuggskajen med en välsorterad butik med stark hållbarhetsprofilering om 1 800 kvadratmeter.

– Etableringen i det expansiva området kring Masthugget är en del i Coop Väst strategiska plan. Vi är mycket glada över vårt samarbete med Riksbyggen där vi tillsammans bidrar till tillväxt och hållbar utveckling i området. Fantastiskt roligt att vi nu kan ta det första spadtaget, säger Ronnie Wångdahl, vd Coop Väst.

Butiken och kyl- och frysanläggningar kommer att drivas med förnybar el .

– Med energieffektiv drift ger en högre kvalitet på våra varor och därmed mindre matsvinn. Dessutom kommer butikens leveranser så långt som möjligt att ske med elbilar, berättar Ronnie Wångdahl.

Livsmedelsbutik blir en viktig och central del för att skapa en levande stadsdel. Butiken beräknas öppna under 2025.

Program torsdagen den 19 januari

Plats: Arena Första Lång, Första Långgatan 17 B

09.30 Kaffe och fralla
10:00 Johanna Frelin, vd, Riksbyggen och Johannes Hulter, kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor
10:20 Masthuggskajen – En hållbarhetscertifierad stadsdel. Erica Svantesson, Friends of Gothenburg Innovation AB och Riksbyggen
10:45 Framtidens hållbara livsmedelsbutik. Ann Sandberg och Peter Nordman, Coop Väst.
11:00 Paneldebatt:
- Johannes Hulter, kommunalråd
- Johanna Frelin, vd Riksbyggen
- Ann Sandberg, hållbarhetschef Coop Väst
- Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling.
- Moderator Håkan Andersson, presschef, Riksbyggen
11:30 SPADTAG vid byggarbetsplatsen, 50 m från lokalen
12:00 Lunch (inomhus)

Media är varmt välkomna att delta!

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef Riksbyggen i Göteborg, 070-587 24 04,
mikael.ahlen@riksbyggen.se
Ronnie Wångdahl, vd Coop Väst, 010-747 00 01,
ronnie.wangdahl@coopvast.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31