Gå direkt till innehåll
 Raymond Wassara, underentreprenör till Riksbyggen och  Anders Salomonsson, fastighetstekniker på Riksbyggen.
Raymond Wassara, underentreprenör till Riksbyggen och Anders Salomonsson, fastighetstekniker på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Ovanligt uppdrag: Sameskolan i Karesuando är Riksbyggens nordligaste förvaltningsuppdrag

Vid älven, som skiljer Sverige från Finland, längst upp i norr ligger Sameskolan i Karesuando. På skolan pratas i första hand samiska och här kan det vara -30 till -40 grader kallt i flera veckor vilket skapar speciella förutsättningar för förvaltningsuppdraget.

Riksbyggen har förvaltning av Sameskolorna i Karesuando, Jokkmokk, Kiruna och Gällivare på uppdrag Nordic PM, ett systerföretag till Offentliga Hus som äger fastigheterna. I Riksbyggens uppdrag ingår allt från snöröjning till felavhjälpning och underhållsplanering. Anders Salomonsson, fastighetstekniker på Riksbyggen, är regelbundet på plats i Karesuando.

– Den stränga kylan under vinterhalvåret gör det extra viktigt att allt fungerar som det ska. I Karesuando värms fastigheten med en oljepanna och skulle den stanna blir det snabbt kritiskt, säger Anders Salomonsson.

Eftersom att det är en skola är säkerheten också mycket viktig. Varje månad görs till exempel kontroll av brandlarmet och översyn av elsäkerheten. Den dagliga tillsynen och snöröjningen sköts av Raymond Wassara, som är underentreprenör till Riksbyggen.

– Vi behöver ha någon på plats, det är för långa sträckor att åka varje dag. Det är trots allt ungefär 20 mil mellan Gällivare och Karesuando. En stor fördel med Raymond är att han är same och kan samiska vilket alla på skolan pratar, säger Thomas Pääjärvi, kundansvarig på Riksbyggens fastighetsförvaltning i Norrbotten.

Sameskolan i Karesuando skiljer sig en hel del från en vanlig skola. På skolgården kan man se barnen träna på att kasta lasso runt renhorn och skolans egna kockar lagar mat utifrån traditionella råvaror som renkött.

Riksbyggen har förvaltningsverksamhet på 430 orter runt om i landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr. Totalt förvaltar Riksbyggen 4 079 bostadsrättsföreningar med cirka 200 000 bostadsrätter och cirka 100 000 hyresrätter samt ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler.

Fler exempel på Riksbyggens ovanliga uppdrag:

Utsättning av 4 300 grönfläckiga paddor på Öland

Att ta hand om ett slott med anor från 1100-talet

För mer information:
Thomas Pääjärvi, kundansvarig Riksbyggens fastighetsförvaltning, Norrbotten 070-314 60 28

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38