Gå direkt till innehåll
Övertorneå kommun och Riksbyggen samarbetar för ett trygghetsboende

Pressmeddelande -

Övertorneå kommun och Riksbyggen samarbetar för ett trygghetsboende

Övertorneå kommun och Riksbyggen har startat ett samarbete för att utreda förutsättningarna för att uppföra ett trygghetsboende för 65+ med delaktighet och boendeinflytande i fokus. Ett trygghetsboende bidrar även till positiva flyttkedjor i kommunen. Beslut om trygghetsboendet fattas av kommunfullmäktige i juni.

Övertorneå kommun har sökt en samarbetspartner för att förverkliga sina planer att erbjuda trygghetsboende för sina medborgare som är 65 år och äldre. Ett sådant boende bidrar till gemenskap, trygghet och fortsatt aktivt liv när inte längre viljan eller orken finns att ha sin villa kvar. Det bidrar även till positiva flyttkedjor i kommunen med möjlighet till inflyttning för familjer som vill bosätta sig i Övertorneå.

För kommunens ledande politiker och tjänstepersoner är det viktigt att det finns alternativa boenden för de som inte behöver vård och omsorg dygnet runt. Riksbyggen och kommunen samarbetar nu för att utveckla ett förslag till ett trygghetsboende som hyrs ut som en kooperativ hyresrätt.

Förslaget kommer att presenteras för, och beslutas av, kommunfullmäktige i juni. Om det blir ett beslut att gå vidare med förslaget bildas en kooperativ hyresrättsförening som förverkligar kommunens önskemål.

-Jag ser fram emot samarbetet med Riksbyggen, det känns tryggt och bra att ha en samarbetspart med lång erfarenhet av liknande projekt. Det känns också väldigt bra att redan från början ha med representanter utsedda av Kommunala pensionärsrådet som kommer att vara delaktiga i utformningen av trygghetsboendet, säger Anna Andersson, kommundirektör på Övertorneå kommun.

Så funkar den kooperativa hyresrättsmodellen Vivum
Vivum-boenden med den kooperativa hyresrättsmodellen som bas är utvecklad av Riksbyggen under en lång tid i nära samarbete med kommuner över hela Sverige. Idag finns kooperativa hyresrättsföreningar enligt Riksbyggens modell i 34 kommuner.

Formen kooperativ hyresrättsförening fungerar lika bra för trygghetsboende, som för särskilt boende eller LSS-boende. I den kooperativa hyresrätten kan de boende påverka beslut.

- I Riksbyggens koncept Vivum har vi samlat erfarenhet och kunskap som tillsammans med forskningsbaserade slutsatser gör att vi kan bygga framtidens boende för äldre och behövande. Den här modellen ger många kommuner möjligheten att säkra boendeförsörjningen. Beslutsprocessen är effektiv och investeringarna i föreningens fastigheter finansieras externt, säger Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen.

Övertorneå kommun och Riksbyggen bildar gemensamt en kooperativ hyresrättsförening som äger fastigheten. I styrelsen sitter representanter för kommunen, Riksbyggen och hyresgäster. Hyresnivån bestäms av styrelsen och eventuella överskott går direkt tillbaka till föreningen och dess medlemmar.

För mer information:
Yvonne Westerlund, konceptägare för Vivum på Riksbyggen, yvonne.westerlund@riksbyggen.se 060 - 16 91 09
Anna Andersson, kommundirektör på Övertorneå kommun, anna.andersson@overtornea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31