Gå direkt till innehåll
Bild: Fojab
Bild: Fojab

Pressmeddelande -

Nytt kvarter utvecklas vid vattnet på Masthuggskajen

Intill Göta älv, på Masthuggskajen, byggs en ny halvö. Här kommer Riksbyggen och Stena Fastigheter att tillsammans utveckla ett nytt bostadsområde som blir en del av den nya, pulserande och kontrastrika stadsdelen intill Järntorget. Företagen har valt att samverka med arkitektbyrån FOJAB.

Flera arkitekter har tävlat om att få vara med i utvecklingen av de nya kvarteren. Den vinnande byrån är FOJAB.

–Vi är oerhört stolta och glada över att få vara med och utveckla denna expansiva del av Göteborg med sex karaktärsfulla byggnader, säger Joachim Lundquist, arkitekturchef och ansvarig arkitekt på FOJAB.

Byggnaderna får en varierande höjd på mellan 5 till 11 våningar. Här kommer Stena Fastigheter och Riksbyggen uppföra drygt 150 nya bostäder. Det kommer att bli både bostadsrätter och hyresrätter samt lokaler för olika verksamheter, som restauranger och butiker. Inflyttning är planerad till 2025. I gestaltningen av terrasserna och innergården har inspirationen kommit från skärgården. Från flertalet lägenheter ser du vidsträckt bort över älven och gården har en unik arkad där grannar kan mötas.

– Från Riksbyggens sida tar vi med oss alla våra kunskaper om hållbart byggande vid utvecklingen av Masthuggskajen, bland annat från Brf Viva på Guldheden som både utsetts till Årets Miljöbyggnad och Årets bästa byggnad i Göteborg, En viktig del i utvecklingen av Mathuggskajen är att vi ska bygga en stadsdel för alla. Det innebär bostäder som vänder sig till många olika målgrupper och att skapa en stadsdel som är attraktiv att bo och arbeta i, men också att besöka, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

Kvarteret har flera olika små torg som sjuder av folkliv – både på kajen intill vattnet och mot staden. Här finns restauranger och caféer och platser för att umgås och njuta av närheten till vattnet för de som bor, verkar eller besöker platsen.

I sitt förslag tar FOJAB fasta på kvarterets unika läge och möjligheterna att skapa en ny fantastisk stadsbild direkt vid älven. Historian och det positiva som finns i området tas i beaktande och kvarteret blir ett spännande nytt element på Masthuggskajen, där kontraster, olika intryck och puls står i centrum.

– Vi bygger vidare på allt det positiva som finns i området och adderar samtidigt något nytt. Platsen på kajen intill vattnet är helt unikt och vårt kvarter erbjuder ett storslaget boende med fantastisk utsikt över hamnen och vattnet, säger Agneta Kores, vd på Stena Fastigheter Göteborg.

– Kvarteret har en karaktär och värdighet som tar tillvara det unika läget mellan älv och storstad. Platsen manar till distinkta volymer – huskroppar som berättar en tydlig historia, och förmedlar det känsliga mötet mellan höghus, kaj, och bryggor, säger Stefan Johansson, arkitekt och kreativ ledare på FOJAB.

För mer information kontakta:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38