Gå direkt till innehåll
Ny rapport: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i Kalmar

Pressmeddelande -

Ny rapport: Allvarlig ungdomsbostadsbrist i Kalmar

Ungdomsbostadsbristen är inte bara ett Stockholmsfenomen. Kalmar och 66 andra kommuner runt om i landet finns med på listan över orter med allvarlig ungdomsbostadsbrist, det visar en nysläppt rapport från Riksbyggen. I Kalmar kan bara 42 procent av ensamboende 20-30 åringar köpa en etta i den egna kommunen. Riksbyggen vill att det införs ett statligt, CSN-liknande Ungbolån för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.

Ungdomsbostadsbristen är ett utbrett samhällsproblem som kräver politiska lösningar. Det största hindret för en ung vuxen att köpa sin första bostad är kravet på kontantinsats om 15 procent av bostadens marknadsvärde. Därför har Riksbyggen utarbetat ett konkret förslag om hur ett statligt Ungbolån kan utformas, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

I var femte kommun har hälften eller fler av ensamboende 20-30 åringar inte möjlighet att köpa en etta i den egna kommunen, enligt Riksbyggens rapport. Värst drabbade är storstadsregionerna och studentstäder som Lund och Uppsala. Men även många mindre och medelstora kommuner finns med på listan där det är ungdomsbostadsbrist.

– Kombinationen av bostadsbrist med stor konkurrens om små och billiga bostäder, stigande bostadspriser och hittills införda kreditregleringar gör det svårt för många unga vuxna att köpa en bostad. Ett Ungbolån skulle möjliggöra för tusentals unga vuxna att kunna köpa en lägenhet, säger Johanna Ode.

Läs Riksbyggens rapport om ungdomsbostadsbrist

Riksbyggens förslag om ett statligt Ungbolån

  • Lånet riktar sig till unga vuxna i åldern 18-35 år
  • Lånet omfattar maximalt tio procent av bostadens marknadsvärde med ett tak på 300 000 kr per person
  • Låntagaren står själv för de återstående 5 procenten av kontantinsatsen
  • Banker kan precis som tidigare bevilja lån upp till 85% av marknadsvärdet
  • Räntan på lånet består precis som studiestödet av statens upplåningskostnad plus avgiften för administration och är inte avdragsgill
  • Lånet är amorteringsfritt under maximalt fem år
  • Amorteringskrav två tillämpas inte
  • Nya boendeformer för unga vuxna

Riksbyggen har de senaste åren börjat prova nya boendeformer som dellösningar för att hjälpa unga vuxna in på bostadsmarknaden.

Riksbyggens Hyrköp
Riksbyggen erbjuder i vissa bostadsprojekt Hyrköp av bostadsrätt för personer som är under 35 år. Hyrköp innebär att den person som inte har något förstahandskontrakt eller äger en bostad får hyra en lägenhet med möjlighet att köpa den inom fem år. Riksbyggen har hittills Hyrköp i Brf Brandstationen i Järfälla och på gång i Brf Branddammen i Bandhagen, Brf Körsbärslunden i Helsingborg och Brf Korseberg Fjärd i Vänersborg.

Riksbyggens Ungdomsettor
Riksbyggen erbjuder i vissa bostadsprojekt så kallade Ungdomsettor till personer som är mellan 18 och 30 år. Riksbyggen har hittills Ungdomsettor i Brf Viva och på gång i Masthuggskajen, båda i Göteborg. Ungdomsettorna har låg insats och en något högre månadsavgift än vad den skulle ha varit för en motsvarande lägenhet med sedvanlig insats. I Brf Viva var insatsen för en lägenhet om 30 kvm 95 000 kronor och månadsavgiften 4 748 kr/mån 2018.

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31