Gå direkt till innehåll
Illustration: Kanozi Arkitekter
Illustration: Kanozi Arkitekter

Pressmeddelande -

Masthuggskajen - ett steg närmare hållbarhetscertifiering av en hel stadsdel

Masthuggskajen i Göteborg blev det första stadsutvecklingsprojektet att registrera sig till certifieringen av Citylab Action. Certifieringen omfattar tidiga och övergripande planerings- och programskeden och för att bli godkänd ska projektet uppfylla 20 indikatorer. För parterna som utvecklar Masthuggskajen, varav Riksbyggen är en av dessa, löper hållbarhet som en röd tråd genom hela projektet.

– I Göteborg har Riksbyggen många projekt som ligger framkant när det gäller hållbarhetsfrågorna, till exempel Brf Viva i Guldheden som är ett resultat av många års forskning kring hur vi kan bygga, bo och leva så hållbart som möjligt. Nu ser vi fram emot att kunna dela med oss av våra kunskaper och lära av andra vid utvecklingen av Masthuggskajen, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

– Vi har högt satta hållbarhetsmål för utvecklingen av Masthuggskajen och har därför valt att delta i Citylab Action. Det innebär att vi kan samverka och dela kunskaper med andra stadsutvecklingsprojekt och samtidigt säkerställa att vi realiserar våra hållbarhetsmål, säger Åsa Vernersson, projektledare för Masthuggskajen.

Masthuggskajen utvecklas av ett konsortium och Göteborgs stad som tagit det gemensamma beslutet att arbeta aktivt med ett hållbarhetsprogram genom hela processen – från detaljplanearbete, genom genomförandefasen och vidare efter att området tas i bruk av nya boende, företag och besökare. Certifieringen är ett led i detta arbete.

– Vi vill binda samman gammalt och nytt och platsen ska växa in i den befintliga strukturen som redan finns idag. Det handlar om att ta vara på det positiva och tillföra mer, att skapa kontraster och det oväntade. Här ska alla känna sig välkomna, säger Åsa Vernersson.

De 20 indikatorerna som ska uppfyllas handlar bland annat om att ha en tydlig vision och konkreta mål för utvecklingen, att området erbjuder olika upplåtelseformer, mötesplatser, grönytor och hållbara färdsätt.

På Masthuggskajen kommer det att byggas 1200 bostäder, 5000 - 6000 arbetsplatser, skolor och hotell. En ny linbana med förbindelse över älven planeras och Ostindiefararen Götheborg kommer att ha sin permanenta placering här intill ett visitor center.

Citylab är ett forum för kunskapsdelning inom hållbar stadsutveckling, organiserat av Sweden Green Building Council (SGBC). Citylab Action stödjer stadsutvecklingsprojekt i att formulera hållbarhetsmål och säkerställa att dessa realiseras i stadsbyggnadsprocessen. Masthuggskajen är ett av flera projekt som samverkar i detta arbete, tillsammans med kommuner och städer, byggaktörer, forskare och experter inom olika områden.

Masthuggskajen utvecklas av Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av Riksbyggen, Elof Hansson Fastigheter, Folkets Hus Göteborg, NCC, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling. Läs mer på www.masthuggskajen.se

För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad i Göteborg, 031-704 68 63

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38