Gå direkt till innehåll
Klart med elva ”hyrköpare” till Riksbyggens Brf Brandstationen i Järfälla

Pressmeddelande -

Klart med elva ”hyrköpare” till Riksbyggens Brf Brandstationen i Järfälla

Intresset för att hyrköpa en bostadsrätt i Riksbyggens Brf Brandstationen har varit stort. Över 200 personer anmälde intresse och nu är kontrakt för Hyrköp skrivna för elva bostadsrätter i Brf Brandstationen, Riksbyggens pilotprojekt för Hyrköp.

– Mottagandet av Hyrköp har blivit en succé. Det är mycket glädjande att intresset varit så stort och att vi nu med en första omgång kan testa Hyrköp i praktiken, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad.

I Sverige är 213 000* unga vuxna ofrivilligt hemmaboende. Många unga vuxna vill bo i bostadsrätt och har ekonomi för att klara av de löpande utgifterna men uppfyller inte kraven för att få banklån.

Riksbyggens Hyrköp av bostadsrätt innebär att den boende hyr en bostadsrätt som denne sedan har förtur att köpa. Erbjudandet riktar sig till unga vuxna upp till 35 år och som vill bo i bostadsrätt. I slutet av 2017 tog Riksbyggen beslutet att för första gången prova modellen och att det första testet skulle ske i Brf Brandstationen i Järfälla. Elva av föreningens sammanlagt 111 bostadsrätter kommer att erbjudas som Hyrköp.

– Alla behöver en bostad men trösklarna är höga för många unga vuxna när de ska in på bostadsmarknaden. För ett kooperativt företag som Riksbyggen är det naturligt att bidra till en långsiktig och mer hållbar samhällsutveckling genom att ta fram nya lösningar för att minska problematiken på bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja.

Hyrköps-modellen i korthet:

  • Den boende får hyra lägenheten med option att köpa den som bostadsrätt inom fem år.
  • Vänder sig till unga vuxna upp till 35 år.
  • Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
  • Överlåtelsepriset från Riksbyggen till den boende motsvarar ursprunglig insats, med en årlig uppräkning motsvarande konsumentprisindex.
  • Hyrköp kommer i första hand att erbjudas medlemmar i Riksbyggen Förtur, därefter andra intressenter.
  • Max tio procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med Hyrköp.

*Källa: Hyresgästföreningen 2017

För mer information:
Mårten Lilja, vice vd och chef för Affärsområde Bostad på Riksbyggen, 08-698 42 18
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31