Gå direkt till innehåll
Johanna Bjurskog blir Riksbyggens nya hållbarhetschef

Pressmeddelande -

Johanna Bjurskog blir Riksbyggens nya hållbarhetschef

Från den 1 september axlar Johanna Bjurskog rollen som hållbarhetschef på Riksbyggen. Johanna kommer fokusera på hur Riksbyggen ytterligare kan öka återbruk, biologisk mångfald och social hållbarhet - frågor med stor utvecklingspotential i bostadssektorn. Johanna kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert och projekt- och förändringsledare för klimatfärdplan nyproduktion på Riksbyggen.

- Jag är oerhört taggad på att ta mig an Riksbyggens hållbarhetsarbete tillsammans med ett fantastiskt team. Både den gröna omställningen och social hållbarhet är frågor jag brinner för, säger Johanna Bjurskog.

Johanna, som är certifierad förändringsledare och statsvetare i botten, har ägnat sitt yrkesliv åt bostads-, bygg- och hållbarhetsfrågor. Innan Johanna började på Riksbyggen var hon kanslichef för Kommittén för modernare byggregler. Hon har också erfarenhet från både nationella och internationella roller i Regeringskansliet, myndighet, kommun och branschorganisation.

Riksbyggen är en av de större samhällsbyggarna i Sverige och hållbarhet har en framträdande roll i Riksbyggens båda affärsområden – nybyggnation av bostäder och fastighetsförvaltning. Över en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen förvaltar.

- Som stor aktör har vi på Riksbyggen ett stort ansvar både att göra nödvändiga omställningar i vår egen verksamhet, men också att inspirera andra i branschen och boende att leva mer hållbart i vardagen, säger Johanna Bjurskog.

Riksbyggen driver också flera hållbarhetsfrågor gentemot regeringen.

- För att skynda på omställningen krävs också politiska insatser. För att säkerställa ett minskat klimatavtryck från nyproduktion av bostäder bör regeringen införa gränsvärden i klimatdeklarationerna redan 2025. För det befintliga bostadsbeståndet behövs ett grönt stöd till bostadsrättsföreningar för att fler ska kunna göra mer snabbare, säger Johanna Bjurskog.

Riksbyggens tre klimatmål godkända enligt SBTi
I början av året blev Riksbyggens tre klimatmål godkända enligt Scienced Based Targets initiative, SBTi. Krav på klimatförbättrad betong inom nyproduktion av bostäder, en fordonsflotta som drivs med el och energitjänster som hjälper kunderna att minska sin energianvändning är några av de aktiviteter som ska leda till att Riksbyggen uppnår sina nya klimatmål.

Läs mer: Hållbarhet är stort. Och litet.

Johanna Bjurskog efterträder tidigare hållbarhetschef Karolina Brick.

För mer information:
Johanna Bjurskog, tillträdande hållbarhetschef på Riksbyggen, 072-465 66 92, johanna.bjurskog@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31