Gå direkt till innehåll
Investeringsstöd till trygghetsbostäder bra för både gammal och ung

Pressmeddelande -

Investeringsstöd till trygghetsbostäder bra för både gammal och ung

Riksbyggen ställer sig bakom förslaget till ett investeringsbidrag till trygghetsbostäder. Det behövs fler bostäder som är anpassade till äldres behov. Ett större utbud av sådana bostäder bidrar dessutom till att öka rörlighet på bostadsmarknaden vilket i en förlängning ger bättre förutsättningar också för andra grupper, till exempel barnfamiljer, att skaffa ett vettigt boende.

-Många äldre bor idag i bostäder som inte är lämpliga utifrån deras behov och som i brist på andra alternativ kommer att behöva anpassas för att underlätta deras vardag. I många fall är det ett bättre alternativ med ett investeringsstöd som kan ge fler trygghetsbostäder och som frigör bostäder som bättre passar exempelvis barnfamiljer än äldre personer, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostäder.

Bakgrunden är att ett stort antal äldre personer bor kvar i sina villor eller stora lägenheter som en gång i tiden var perfekta när barnen bodde hemma och kroppen var intakt. Något ekonomiskt incitament finns sällan för den här gruppen att flytta.

De bor ofta billigt i den sedan länge avbetalda villan och en flytt kan upplevas av många som allt för kostsam. Samtidigt tränger många barnfamiljer ihop sig på grund av att den låga rörligheten på bostadsmarknaden bidrar till att driva upp priserna.

I utredningen ”Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85)” föreslår utredaren ett investeringsbidrag till trygghetsbostäder och som Riksbyggen tillstyrker. I sitt remissvar har dock Riksbyggen några synpunkter.

Utredningen föreslår att trygghetsbostäder som byggs med investeringsstöd enligt huvudregeln ska reserveras för personer som har fyllt 70 år. Riksbyggen menar att denna åldersgräns är för hög. Ska den eftersträvade samhällsnyttan uppnås är det angeläget att individens beslutsprocess att flytta inte skjuts för högt upp i ålder. Benägenheten att på eget initiativ välja annan bostad minskar med åren varvid alternativet flytta till trygghetsboende ersätts av tillgänglighetsanpassning av befintligt boende, utökad hemtjänst etc.

Riksbyggen delar inte utredningens ståndpunkt att investeringsstödet ska begränsas till hyresrätter och kooperativa hyresrätter. Tidigare stöd av detta slag har inte haft den begränsningen och samhällsnyttan av investeringar i tillgänglighet och sociala ytor i trygghetsboenden är lika angelägna i bostadsrätt.

Läs mer i hela Riksbyggens remissvar som finns bifogat nedan.

För mer information:

Mårten Lilja, vice vd för Riksbyggen och chef för AO Bostad, Tel: 08 – 698 42 18

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31