Gå direkt till innehåll
Haningeterrassen – en levande mötesplats och ny stadskärna med framtidens boende i Haninge

Pressmeddelande -

Haningeterrassen – en levande mötesplats och ny stadskärna med framtidens boende i Haninge

Haninge är en av de mest expansiva kommunerna i Stockholmsregionen. Den regionala stadskärnan Haninge lockar nu ännu fler människor att bo och verka i området. Projektet Haningeterrassen innebär en pulserande citykärna med bra kommunikationer, ny bussterminal, 450 attraktiva bostäder, handel, biograf, vårdlokaler och närhet till natur. Projektet är ett samarbete mellan Haninge kommun, SveaNor, Stockholms läns landsting, Strabag och Riksbyggen som tillsammans ska förverkliga kommunens vision för framtidens Haninge.

Nu börjar omvandlingen av nuvarande Handenterminalen med omgivning till en blandad stadsmiljö med fokus på ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. I området skapas bostäder för över 1000 nya kommuninvånare, restauranger, nöjen samt en biograf med 3-5 salonger. Placeringen är precis vid kommunens centrum och kulturhus samt pendeltåget som tar 25 minuter till Stockholms city.

Haningeterrassen är ett samverkansprojekt mellan fem olika aktörer. Initiativet kommer från Haninge kommun och SveaNor, ett norskt-svenskt fastighetsbolag som primärt inriktar sig mot utveckling av samhällsfastigheter. Landstinget spelar en betydande roll i utvecklandet av en ny och modern bussterminal, som kommer att ligga under den nya kvartersbebyggelsen. Det kooperativa företaget Riksbyggen, samhällsutvecklare sedan 1940, och Strabag, en av Europas ledande koncerner inom bygg- och anläggningssektorn, kommer att utveckla och uppföra 450 bostäder, kommersiella lokaler samt förskola i området.

Utvecklingen av den nya stadskärnan med bostäder sker genom ett samarbete mellan Riksbyggen och Strabag. Första etappen består av ett 18 våningar högt bostadshus med utsikt över Rudans friluftsområde och sjön Rudan samt med en ny livsmedelsbutik i bottenplan. Säljstart planeras av Riksbyggen till 15 mars 2015. Här kommer det att finnas boende som passar för de allra flesta: för unga som letar sin första bostad, för äldre som vill ha extra service och för stora och små familjer.

Området har länge varit en knutpunkt för kollektivtrafiken. Den nya bussterminalen får 12 hållplatser med vänthall som integreras med nya kommersiella lokaler och den planeras tas i bruk i mitten av 2017. Under arbetets gång finns temporära busshållplatser längs Nynäsvägen.

I området planeras även vårdlokaler. Initiativet kommer från SveaNor, vars affärsidé är att utveckla komplexa life science-fastighetsprojekt, där man fysiskt och funktionellt kopplar ihop forskning, utbildning, näringsliv och vård i kunskapskluster för att skapa synergier och mervärden för hyresgästerna och inte minst för dem som söker vård.

– Haningeterrassen är ett viktigt första steg i bygget av Haninge som en attraktiv stadskärna. Nu blir det möjligt att bo i en modern stad med kultur och nöjen, nära kollektivtrafik och med vacker natur precis runt hörnet. Genom Haningeterrassen bidrar vi med 450 lägenheter till vår expansiva region och med moderna lokaler för vård och omsorg på plats blir det inte bara ett lyft för Haninge utan för hela östra Södertörn, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

 – SveaNor ser mycket fram emot att medverka till utveckling av en ny stadskärna i Haninge med bussterminal, moderna bostäder och ett nytt vårdkoncept för en sammanhållen vårdkedja, säger Steinar Stokke, VD SveaNor.

– Landstinget har goda ekonomiska förutsättningar för att fortsätta satsa på att utveckla Stockholmsregionen. Att Haninge nu växer fram som ett viktigare kluster för kollektivtrafiken med en ny bussterminal är ett steg i att fortsätta den positiva utvecklingen, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd.

– Vi är glada över att vara en del av nya Haningeterrassen. Här vill vi som samhällsutvecklare erbjuda bostäder där människor vill leva, inte bara bo. Tillsammans med våra samarbetspartner ska vi skapa en helhet av området inte bara satsa på enstaka byggprojekt. För att lyckas med det krävs det att vi tänker nytt och tänker längre, avslutar Joanna Berg, marknadsområdeschef för Riksbyggen Söderort.

För mer information, kontakta:
Haninge kommun: Martina Mossberg, kommunstyrelsens ordförande, 073-941 30 41
SveaNor: Steinar Stokke, verkställande direktör, 076-880 54 53
Stockholms läns landsting: Claes Wersäll, pressekreterare (M), 070-737 41 90
Strabag: Helena Elfstadius, projektchef för Haningeterrassen, 072-235 02 65
Riksbyggen: Joanna Berg, marknadsområdeschef Söderort, 08-553 635 41 eller Dennis Söderlund, marknadsområdeschef Söderort, 08-553 635 34

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen utvecklar, förvaltar och förbättrar rummen som du bor och arbetar i.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll