Gå direkt till innehåll
"Genomför inte PTS postutdelningsförslag" – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Pressmeddelande -

"Genomför inte PTS postutdelningsförslag" – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Post- och telestyrelsen (PTS) har lämnat ett förslag som kan innebära att posten inte längre ska delas ut där postmottagaren bor, utan i en postanordning (postbox, postfack eller liknande) som kan ligga upp till 200 meter från bostaden. Fastighetsbranschen är kritiska till förslaget. Johanna Bjurskog berättar om förslaget och invändningarna mot detta.

–  Förslaget från PTS riskerar att kraftfullt försämra servicen för de boende. Enligt förslaget kan det bli 200 meter att gå för att hämta morgontidningen eller breven, samtidigt som den boende själv, direkt eller indirekt, får vara med och ta kostnaden. Det är inte en rimlig avvägning mellan de olika intressen som finns, säger Johanna Bjurskog.

– Äldre och andra personer som har svårt att gå eller på annat sätt transportera sig drabbas särskilt om förslaget genomförs, säger Johanna Bjurskog.

Läs hela Riksbyggens remissvar.

Johanna Bjurskog är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebookkanal och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
  • Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och förändringsledare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31