Gå direkt till innehåll
Äntligen byggstart! Fr v Joakim Jacobsson, projektledare, Riksbyggen, Ulla Olofsson Blidberg, enhetschef på Lysekilshemmet och Roland Karlsson, ordförande i Lysekils omsorgsbostäder. Foto: Gabriel Berndtsson
Äntligen byggstart! Fr v Joakim Jacobsson, projektledare, Riksbyggen, Ulla Olofsson Blidberg, enhetschef på Lysekilshemmet och Roland Karlsson, ordförande i Lysekils omsorgsbostäder. Foto: Gabriel Berndtsson

Pressmeddelande -

Första spadtaget för Fiskebäck äldreboende i Lysekil är nu taget!

Fredag 31:e augusti togs, efter många års arbete, det första spadtaget för Fiskebäck äldreboende i Lysekil. Det blir 80 nya lägenheter varav 60 kommer att ligga i markplan med egen uteplats. Huset kommer även innehålla storkök, restaurang och kafé, lokaler för dagverksamhet, kontors- och konferensrum samt personalrum.

Fiskebäck äldreboende ska ersätta befintliga Lysekilshemmet och planerad inflyttning är årsskiftet 2020-2021.

Det första spadtaget togs i omgångar av bland andra av Roland Karlsson, ordförande i Lysekils omsorgsbostäder, Ulla Olofsson Blidberg, enhetschef på Lysekilshemmet och Joakim Jacobsson, projektledare, Riksbyggen.

– Det är mycket roligt att vi kommit igång med bygget. Det finns ett stort behov av fler boenden för äldre och på Riksbyggen arbetar vi långsiktigt med vår mycket framgångsrika modell med kooperativa hyresrätter som är till stor nytta både för kommun och de boende, säger Joakim Jacobsson.

Byggherre är Kooperativa Hyresrättsföreningen, KHF, Lysekils omsorgsbostäder som stiftades 2010 av Lysekils kommun och Riksbyggen. Föreningen äger idag Lysekilshemmet i Lysekil, samt Stångenäshemmet och Läkarvägen 3 i Brastad. Stångenäshemmet byggdes om- och till 2013-2015. Fiskebäck äldreboende ska ersätta befintliga Lysekilshemmet, som KHF Lysekils omsorgsbostäder planerar att sälja efter flytten till Fiskebäck.

Det har varit en lång process fram till byggstarten. Arbetet har i princip pågått från att föreningen bildades 2010. Processen har innefattat allt från att hitta en lämplig plats för det nya boendet till att slutligen hantera överklaganden av den kommunala borgen.

– I mitten av augusti 2018 kom dock det efterlängtade beslutet från Högsta Förvaltningsdomstolen att prövningstillstånd ej meddelas och att Förvaltningsrättens dom som avslagit de båda överklagandena därmed fastslagits. Den 24:e augusti undertecknades den kommunala borgen och samma dag beslutade föreningen att genomföra projektet. En vecka senare kunde vi ta det första spadtaget till ett av de största Kooperativa Hyresrättsförenings-projekten i Riksbyggens historia, berättar Joakim Jacobsson.

Med kooperativa hyresrätter kan kommuner säkerställa kvaliteten och långsiktigheten i sin vårdverksamhet och boenden för äldre utan att kostnaderna för fastighetsinvesteringar belastar den kommunala investeringsbudgeten. Konceptet är bra för de kommuner som vill ha ett alternativ till traditionellt, kommunalt fastighetsförvaltande, men samtidigt möta ett ökande vård- och omsorgsbehov.

Läs mer här

För mer information
Joakim Jacobsson, projektledare i marknadsområde Bohus Vänern, 0522 – 65 44 70

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38