Gå direkt till innehåll
Mårten Lija, vice vd Riksbyggen, Arturo Arques, privatekonom Swedbank och Jonas Högset, fastighets- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta.
Mårten Lija, vice vd Riksbyggen, Arturo Arques, privatekonom Swedbank och Jonas Högset, fastighets- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta.

Pressmeddelande -

Budgetspecial - nytt avsnitt av Riksbyggens Öppet fönster

Vilka satsningar inom bostadsområdet finns med i budgetpropositionen för 2022? Vilken är mest betydelsefullt för bostadsbyggandet? Med i panelen är Arturo Arques, privatekonom Swedbank, Jonas Högset, fastighets- och hållbarhetschef på Sveriges Allmännytta och Mårten Lija, vice vd Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad. Titta på Öppet fönster där vi diskuterar aktuella frågor inom bostadspolitiken!

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Behåll investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet har stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Statlig borgen för byggnadskreditiv. En begränsning när det gäller att starta bygget av bostadsrättsföreningar är bankernas villkor för byggnadskreditiv. Ett vanligt villkor är att 50 procent av lägenheterna ska vara sålda för att kreditiv ska beviljas. Om säkerheten för byggnadskreditiv kan kompletteras med till exempel statlig borgen eller garanti hade fler byggen kommit igång.

Se tidigare avsnitt och läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66


Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll