Gå direkt till innehåll
Brf Kungsberget är en av de två av vinnarna i Årets Hållbarhetsförening 2022 i Riksbyggens marknadsområde Västra Östergötland.
Brf Kungsberget är en av de två av vinnarna i Årets Hållbarhetsförening 2022 i Riksbyggens marknadsområde Västra Östergötland.

Pressmeddelande -

Brf Kungsberget och Brf Nedre Aspnäset är 2022 års två lokala vinnare och mest hållbara bostadsrättsföreningar i marknadsområde Västra Östergötland

Brf Kungsberget i Linköping har genomfört en energirenovering som kommer att sänka föreningens energianvändning med omkring 50 procent. Nu har Brf Kungsberget som en av två bostadsrättsföreningar utsetts till Årets Hållbarhetsförening 2022 i Riksbyggens marknadsområde Västra Östergötland. Den andra lokala vinnaren Brf Nedre Aspnäset har tagit stora beslut för att bli mer hållbara, till exempel är föreningen först ut i marknadsområdet att ingå ett femårigt åtagande om energiförvaltning för att sänka sin energianvändning.

– Så roligt och uppmuntrande att vi i Brf Nedre Aspnäset blivit Årets Hållbarhetsförening 2022 i Västra Östergötland. Det som började med en energideklaration utmynnade i en energiutredning och tecknande av energiförvaltningsavtal med Riksbyggen. Det i sin tur blev upptakten till det nu pågående projektet med byte av värmesystem och tilläggsisolering av våra vindar, ett stort projekt för vår lilla förening säger Sven-Åke Stenfelt, ordförande i Brf Nedre Aspnäset.

– Vi installerar även temperaturgivare i samtliga lägenheter och Riksbyggens system med AI, tjänsten Värmeoptimering 24/7. Med stigande elpriser kan vi konstatera att våra beslut ligger helt rätt i tiden, fortsätter Sven-Åke Stenfelt.

– Det känns fantastiskt roligt att bli uppmärksammade för det hållbarhetsarbete som föreningen utför, säger Jessica Kling, ordförande i Brf Kungsberget,

– Min upplevelse är att när vi i föreningen tänker på hållbarhet så utgår vi inte enbart från miljö och ekonomi, utan även värden kopplat till våra boenden såsom trygghet, gemenskap och praktiska detaljer för att underlätta i vardagen, säger Jessica Kling.

En sparringpartner i vårt arbete är dialogen med Riksbyggen, där vi inte bara efterfrågar förslag på bra lösningar utan även utmanar genom att ifrågasätta, jämföra och diskutera.

Cirka 250 bostadsrättsföreningar över hela landet var med i tävlingen Årets Hållbarhetsförening 2022.

– Intresset för hållbarhet har varit ökande i bostadsrättsföreningarna under flera år och har fått en extra skjuts på grund av ökade kostnader för el och energi. Att vara rädd om planeten värnar också om föreningens ekonomi. Stort grattis till Brf Kungsberget och Brf Nedre Aspnäset som gjort ett fantastiskt arbete, säger Martin Johansson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

Juryns motiveringar:

Brf Nedre Aspnäset
"
För att med klokhet och ett stort engagemang ha agerat proaktivt och för föreningens långsiktiga bästa. Mod att agera och en god framförhållning har gett Brf Nedre Aspnäset ett försprång såväl vad gäller energibesparingar som trygghet för deras medlemmar".

Brf Kungsberget
"För att med mod och pionjäranda ha sett till både medlemmars, föreningens och klimatets bästa och inspirerat flera att ta steget och agera. Både stora och små åtgärder gör skillnad för ett mer hållbart samhälle och där bidrar Brf Kungsberget på ett imponerande sätt".

Fina priser till vinnarna
Förutom äran, blommor och diplom så vann föreningen en biljett till ett hållbarhetsseminarium med erfarenhetsutbyte och olika föreläsningar samt en biljett till Galan Svenska Hjältar.

För mer information:
Martin Johansson, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland, 013-24 93 23
martin.x.johansson@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31