Gå direkt till innehåll
Bostadsrättsförening i Trelleborg storsatsar på solel

Pressmeddelande -

Bostadsrättsförening i Trelleborg storsatsar på solel

Riksbyggen har slutit ett avtal med Brf Högalid i Trelleborg om att installera en solcellsanläggning om nästan 1 400 kvadratmeter. Installationen sker i samband med en större renovering av föreningens fastigheter och anläggningen kommer att stå för en väsentlig del av elbehovet.

Brf Högalid, med 153 lägenheter, kommer att renovera balkonger, fönster/fönsterdörrar på balkonger, renovera tvättstugor, byte av entrépartier och byta papptak. Föreningen installerar även en solcellsanläggning som kommer att generera cirka 240 000 kWh/år.

Redan för drygt ett år sedan började Brf Högalid diskutera frågan om att införa gemensam el och individuell mätning och debitering av elförbrukning (IMD) som en del av renoveringsprojektet. Frågan togs upp på föreningsstämman i maj 2016.

– Det visade sig att stämmodeltagarna var mycket positiva till att införa detta. I samband med diskussionerna framkom också att deltagarna var mycket positiva till energibesparande åtgärder, bland annat att kunna bli delvis självförsörjande när det gäller el och att man gärna ville ha grön el, berättar Björn Lindsjö, ordförande i Brf Högalid.

Brf Högalid har slutit ett så kallat RBO-avtal, Riksbyggensombyggnadsavtal, för genomförandet av hela projektet.

– Riksbyggen har mångåriga erfarenheter av dylika projekt. Personalen är kunnig och kompetent och vi har stort förtroende för dem. Vi har vid flera tillfällen anlitat Riksbyggen för olika projekt och att vi nu har ett RBO-avtal innebär att vi vet exakt vad kalaset kommer att kosta och vi behöver inte bekymra oss om varken det ena eller andra, säger Björn Lindsjö.

Solpanelerna kommer att täcka ungefär halva årsbehovet.

– Föreningens och lägenhetsinnehavarna sammanlagda årsförbrukning uppgår till beräknat 455 000 kWh/år vilket innebär att solpanelerna kommer att stå för ungefär halva årsbehovet, berättar Ola Palmblad, projektledare på Riksbyggen.

– Förutsättningarna för att installera solceller på Brf Högalid är perfekta med tanke på takytan samt att man tagit beslut på att införa individuell mätning och debitering av elförbrukning (IMD). Projektet är ett bra exempel på samarbete mellan Riksbyggen Bostad och Riksbyggen Fastighetsförvaltning, säger Oscar Stefansson, energiingenjör Riksbyggen.

Styrelsen i Brf Högalid har metodiskt arbetat med föreningens underhållsbehov de senaste åren och har bland annat valt att prioritera miljön med sin satsning på solceller.

– Individuell mätning och debitering av el i kombinationen med solceller är väldigt gynnsamt och det ska därför bli extra intressant att följa detta projekt, säger Marcus Ekberg, förvaltare för Riksbyggen i Trelleborg.

Ur en hållbarhetsaspekt har satsningen på solel en stor betydelse.

– Att använda våra takytor till att producera förnybar el är en viktig pusselbit för att vi ska nå Energikommissionens mål om 100 procent förnybart till 2040. När fastigheten samtidigt minskar energianvändningen genom smart renovering bidrar det ytterligare till målet, säger Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

Arbetena är planerade att börja efter semestern 2017 och pågå till semestern 2018. Entreprenör är Byggnadsfirman Otto Magnusson.

För mer information:

Ola Palmblad, projektledare Riksbyggen, 040-109451
Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen, 072- 516 90 30

Ämnen

Kategorier

Regioner


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 070-258 36 38