Gå direkt till innehåll
​Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.
​Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

Pressmeddelande -

Amorteringskravet utestänger många från bostadsmarknaden

Effekterna av det skärpta amorteringskravet börjar nu bli tydliga, många som egentligen har råd att köpa en bostadsrätt får inte den finansiering de planerat. Resultatet blir att till exempel många unga hushåll stängs ute från bostadsmarknaden. Riksbyggen efterlyser nu en bred överenskommelse om bostadspolitiken där amorteringskravet är en viktig pusselbit.

Söndag den 13 maj deltog Riksbyggens bostadspolitiska expert Cattis Carlén i Agenda, SVT. Anledningen är att Riksbyggen skjuter ett av sina bostadsrättsprojekt i Uppsala på framtiden. En anledning till detta är att allt fler kunder får svårt att klara sin planerade finansiering av bostadsrättsköpet på grund av de skärpta amorteringskraven.

– För Riksbyggens del handlar det om ett fåtal projekt, som vi kommer att genomföra, men som får skjutas på framtiden med tanke på omständigheterna på bostadsmarknaden. Det behövs ett rejält omtag för att få en fungerande bostadsmarknad som skapar förutsättningar för långsiktigt och fortsättningsvis högt bostadsbyggande, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Riksbyggen vill se följande tre förändringar för en bättre fungerande bostadsmarknad och en sund amorteringskultur där amorteringstakten avgörs mellan bank och låntagare:

1. De reglerade amorteringskraven tas bort. .

2. En nedtrappning av ränteavdraget.

3. Sänkt eller slopad ”flyttskatt” som finansieras med en höjning av fastighetsavgiften.

– Med dessa tre åtgärder skulle en äkta rörlighet uppstå på bostadsmarknaden. Det råder fortfarande en stor bostadsbrist och ett bättre utnyttjande av det befintliga beståndet är en av nycklarna till en långsiktigt fungerande bostadsmarknad, säger Mårten Lilja.

Riksbyggen är en av de ledande aktörerna med nyproduktionsprojekt i över 60 kommuner och med olika upplåtelseformer har hittills påverkats ganska lite av nedgången på bostadsmarknaden . Framför allt är det i norra Stockholm och Uppsala som Riksbyggen påverkats men vi har å andra sidan de senaste månaderna byggstartat bostadsrättsprojekt i till exempel Skellefteå, Halmstad, Kiruna och i Skåne.

Riksbyggen producerar bostadsrätter för många olika målgrupper, till exempel StegEtt som kan vara ett bra alternativ för kunder som vill in på bostadsmarknaden och Bonum Seniorboende för personer där minst en person fyllt 55 år. Nyligen har Riksbyggen beslutat att dubbla produktionen av hyresrätter med hjälp av det reformerade investeringsstödet.

För mer information:
Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18
Cattis Carlén, bostadspolitisk expert på Riksbyggen, 08-698 41 72

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31