Gå direkt till innehåll
Åtgärder för ägt boende i hetluften – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Pressmeddelande -

Åtgärder för ägt boende i hetluften – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Nu har remisstiden för förslaget om startlån för förstagångsköpare gått ut. Riksbyggens tillstyrker med vissa justeringar, men hur har övriga svarat? Johanna Bjurskog har läst ett antal remissvar för att kolla läget. Avsnittet handlar också om att regeringen gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av bolånetak och amorteringskrav med anledning av den nuvarande ekonomiska utvecklingen.

 Finansinspektionen uppdrag kan ge regeringen ett underlag för att lätta på amorteringskraven. Det vore positivt med tanke på att dagens amorteringskrav både skapar inlåsningseffekter och onödigt stora hinder, inte minst för unga vuxna som vill köpa en egen bostad, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Det har kommit in ett stort antal remissvar för utredningsförslaget om startlån för förstagångsköpare.

– Riksbyggen har arbetat för det här i många år. Nu finns äntligen ett konkret förslag på regeringens bord som jag hoppas realiseras under början av kommande mandatperiod, säger Johanna Bjurskog.

Johanna Bjurskog är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebookkanal och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och förändringsledare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31

Relaterat innehåll