Gå direkt till innehåll
1800-talshuset fick ny fasad och nya fönster

Pressmeddelande -

1800-talshuset fick ny fasad och nya fönster

Brf Luleåhus 18 har renoverat ett av sina hus anno 1892. Huset har både fått en ny puts på fasaden, bättre isolering och energieffektiva fönster. Riksbyggen har på uppdrag av bostadsrättsföreningen genomfört projektet med upprustningen av huset.

– Vi har efter renoveringen fått ett av de vackraste husen i Luleå, säger Louise Fredriksson, ordförande i Luleåhus 18.

Brf Luleåhus 18 består av sammanlagt 49 lägenheter och ligger på Stationsgatan i centrala Luleå. Sex av lägenheterna är inrymda i huset som är byggt 1892. Renoveringen startade i maj 2022 och har precis slutförts.

–Det är en utmaning att arbeta med gamla hus, men väldigt roligt. Det här huset har en stomme av timmer med spiktegel som man lagt puts på, berättar Thomas Norman, projektledare, Riksbyggen Ombyggnad.

Spikarna som höll teglet var avrostade med sprickor i putsen som följd.

–En av utmaningarna blev att hålla ihop konstruktionen under rivningen. Men med duktiga hantverkare gick det bra och resultatet blev fantastiskt fint. När ett så stort ingrepp gjordes i fasaden var det lika bra att byta till moderna fönster på samma gång, säger Thomas Norman.

Innan den nya putsen sattes på plats tilläggsisolerades fasaden med 50 mm.

– Huset blev inte bara mycket vackrare, det blev också mer energisnålt vilket är välkommet i dessa tider med stigande energipriser.

Slutbesiktningen är nu genomförd men några åtgärder finns kvar att göra.

– Nästa säsong ska vi göra markåterställning av gräsytor och asfaltering med kantsten. Vi kommer också att se över granitsockeln. Med sedan är vi helt klara, säger Thomas Norman.

Entreprenaden har utförts under väderskydd.

– Ett stort tack till Riksbyggen, JEKAB och alla byggarbetarna som förutom att de har gjort ett professionellt arbete också haft god ordning kring arbetsplatsen vilket har varit viktigt för trivseln på gården, säger Louise Fredriksson.

I föreningen har engagemanget varit stort bland medlemmarna.

– En stor eloge till Stefan Rönnbäck i föreningsstyrelsen som kontinuerligt har informerat styrelsen och de boende med text och fina foton om renoveringen från allra första stund till dess att slutbesiktningen var klar. Ett tack också till alla boende i huset som under projekttiden, utan klagomål fått leva i en kokong under våren, sommaren och hösten, säger Louise Fredriksson.

Läs mer om Riksbyggen Ombyggnad

För mer information:
Thomas Norman, projektledare, Riksbyggen Ombyggnad Norr, 0920-23 59 60
Thomas.Norman@riksbyggen.se

Ämnen

Kategorier


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Kontakter

Mira Lindahl

Mira Lindahl

Presskontakt Pressansvarig 08 - 698 41 31