Gå direkt till innehåll
​Riksbyggen välkomnar regeringens bostadspaket

Nyhet -

​Riksbyggen välkomnar regeringens bostadspaket

Riksbyggen välkomnar att regeringen nu tar initiativ till aktiva åtgärder för ökad nyproduktion av bostäder och föreslår ett investeringsstöd som ska hålla nere boendekostnaderna. Det är också positivt att förslaget ska gynna låg energianvändning och allsidig sammansättning av bostadsbeståndet. Det är angeläget att vi i en tid med svår bostadsbrist undviker kortsiktiga lösningar som leder till bekymmer längre fram.

Regeringen aviserar också ytterligare 3,5 miljarder kronor ”till stöd för kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder”. Detta är en lovande inriktning, men det återstår att bedöma värdet när konkreta förslag läggs. Riksbyggen menar att stöd till energieffektivisering i befintliga bostäder för att uppnå syftet måste vara riktat till alla bostäder där det finns behov av insatser, oavsett upplåtelseform.

Finansieringen av de föreslagna stöden föreslås ske genom ett sänkt ROT-avdrag, från 50% av arbetskostnaden till 30%. Riksbyggen har i flera år kritiserat utformningen av nuvarande ROT-avdrag, bland annat i en debattartikel publicerad i Dagens Industri 16 april 2012 (http://www.di.se/artiklar/2012/4/16/debatt-lat-alla-fa-samma-rotavdrag/). Gällande regler för ROT-avdrag innebär ett kraftfullt stöd framförallt riktat till ägare av villor och fritidshus, medan bostadsrättsföreningar och ägare av hyreshus inte kan tillgodogöra sig motsvarande subvention. Mot denna bakgrund är den nu föreslagna finansieringen rimlig.

För mer information, kontakta:
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen, tel. 08-698 42 18

Ämnen

Taggar


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Presskontakt

Mårten Lilja

Mårten Lilja

vice vd och chef affärsområde Bostad 08-698 42 18