Gå direkt till innehåll
​Riksbyggen åtgärdar brister med enstegstätade fasader

Nyhet -

​Riksbyggen åtgärdar brister med enstegstätade fasader

I veckan föll en dom i Högsta domstolen som slår fast att det är fel att sätta enstegstätade fasader utan luftspalt på småhus.

Riksbyggen konstaterar att metoden länge varit standard. Riksbyggen har i likhet med branschen som helhet använt den här metoden, men har sedan flera år insett brister i fasadlösningen och tillämpar den därför inte längre. I de fall metoden fått konsekvenser så att fastigheter skadats har vi åtgärdat det och kommer att fortsätta att göra det.

Vi tar med andra ord problemet på största allvar, och gjorde det långt innan domen i HD.

FAKTA: Enstegstätade putsade fasader är en väggkonstruktion som använts sedan början av 1990-talet. Det finns olika varianter, men gemensamt är att det yttersta skiktet på fasaden fungerar både som regn- och vindskydd. I en tvåstegstätad fasad skiljs regnskydd och vindskydd som regel åt med en luftspalt. Efter flera fall av fukt- och mögelskador på hus med enstegstätade fasader, trots att husen inte varit mer än några år gamla, har trettio villaägare i Eksjö drivit frågan mot Myresjöhus om enstegstätad fasad är en tekniskt godtagbar lösning. Högsta domstolen har nu slagit fast att den inte är det.

Ämnen

Taggar


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Presskontakt

Håkan Andersson

Håkan Andersson

Presskontakt Presschef 072-239 00 66