Gå direkt till innehåll
Hur skapas framtidens hållbara boende?

Nyhet -

Hur skapas framtidens hållbara boende?

Riksbyggen står, tillsammans med HSB, bakom Johanneberg Science Park som genererar nya idéer för framtidens hållbara boende genom tjänster för samägande och delande av resurser och ytor. Som ett led i detta ordnas en internationell innovationstävling, Smart Living Challenge, som syftar till att skapa affärsmöjligheter och idéer för en hållbar livsstil i urbana miljöer.

Smart Living Challenge är uppdelad i tre kategorier; Live, Move och Eat, dvs. hur vi kan leva, resa och äta smartare och mer hållbart. Tävlingen drivs av Munktell Science Park (Eskilstuna) i samverkan med Svenska institutet, Vinnova och SISP (Swedish Incubators & Science Parks). Inom tävlingen genomförs ett antal processledda workshops över hela världen, varav flera hos Science Parks i Sverige.

Johanneberg Science Park har, tillsammans med Riksbyggen och HSB, valt att fokusera på en gemensam frågeställning:

Hur skapa framtidens hållbara boende genom tjänster för samägande och delande av resurser och ytor?

Frågan är speciellt aktuell i två projekt som är kopplade till både nationell och internationell forskning: 

  • HSB Living Lab är en testmiljö för forskning om framtidens hållbara boende. Nya tekniska och arkitektoniska innovationer ska testas under 10 år. Det är en byggnad med fler än 25 lägenheter för studenter och gästforskare som ska stå klara på Chalmersområdet 2015. 
  • Positive Footprint Housing är ett bostads- och forskningsprojekt med ett helhetstänkande kring hållbar bostads- och stadsutveckling med människan i centrum, som planerar att bygga en bostadsrättsförening med 100 lägenheter angränsande till Chalmersområdet.

Dessa två projekt fokuserar båda på hållbarhet från såväl det sociala, ekonomiska som ekologiska perspektivet och är mycket väl lämpade som testbäddar för de vinnande tävlingsförslagen.

Deltagarna i tävlingen får chansen att vara idésprutor i en kreativ process där de tillsammans i grupper tar fram tävlingsbidrag. Resultatet kan bli en produkt eller en tjänst som redan finns, är under utveckling, eller något helt nytt.

En professionell jury kommer att utse femton vinnare efter tävlingens slutdatum, 30 juni 2014. Dessa femton blir del av ett internationellt nätverk av entreprenörer, forskare och innovatörer och kommer att tas med på en inspirerande resa till några av Sveriges främsta innovationsmiljöer. De kommer även att möta potentiella storkunder och investerare som kan hjälpa individerna att förverkliga sina idéer och få dem att nå ut på en internationell marknad.

Följ gärna aktiviteterna på Twitter: #smartlivingchallenge


Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Håkan Andersson

Håkan Andersson

Presskontakt Presschef 072-239 00 66