Gå direkt till innehåll
Förbud mot progressiva avskrivningar drabbar boende

Nyhet -

Förbud mot progressiva avskrivningar drabbar boende

Statliga Bokföringsnämnden har efter en bedömning av regelverket landat i att bostadsrättsföreningar inte längre får göra så kallade progressiva avskrivningar, alltså låga avskrivningar initialt som ökar med tiden.

Riksbyggen menar att Bokföringsnämndens ställningstagande innebär att köpare av bostadsrätter och boende bland annat får mer svårförståeliga årsredovisningar och ökade kostnader. Det riskerar också att minska förutsättningarna för nyproduktion. 

Vi har full förståelse för att staten genom ändrade regelverk vill komma tillrätta med avarter i branschen där föreningars ekonomi skönmålats. Men ett förbud mot progressiva avskrivningar riskerar att skapa mer problem än de löser. 

Riksbyggen kommer nu att grundligt analysera Bokföringsnämndens ställningstagande och dess effekter, samt hur bostadsrättsföreningar framöver bör hantera sina avskrivningar. Vi kommer också ha en fortsatt dialog med andra aktörer i branschen om gemensam, långsiktig översyn av regelverken, där även andra perspektiv än metoderna för avskrivning tas med.


Ämnen

Taggar


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Presskontakt

Mårten Lilja

Mårten Lilja

vice vd och chef affärsområde Bostad 08-698 42 18