Gå direkt till innehåll
Brf Eskulapius i Göteborg är Riksbyggens Hållbarhetsförening 2013

Nyhet -

Brf Eskulapius i Göteborg är Riksbyggens Hållbarhetsförening 2013

Trettio föreningar deltog i årets tävling om att bli Riksbyggens Hållbarhetsförening. Vinnaren blev Brf Eskulapius i Majorna i Göteborg, en förening med 99 lägenheter och fyra kommersiella lokaler.

- Utnämningen är ett betyg på att vi gjort ett bra arbete och vi kan använda det för att engagera fler i vår förening, säger styrelseledamot Kåre Törnqvist.

- Det här är en morot för att fortsätta arbeta med hållbarhetsfrågorna, säger hans granne Clemence Leroy-Lundberg.

I juryns motivering står bland annat:

"Eskulapius har arbetat med de sociala aspekterna på ett ypperligt sätt och skapat gemensam nytta i bostadsrättsföreningen. Till exempel har man installerat en lekstuga och samlat in gamla cyklar som sedan sålts på loppis. Sammanhållningen i föreningen stärks när boende arbetar tillsammans med närmiljön på gårdsdagarna, och när barn och vuxna deltar i olika trivselaktiviteter. Dessutom samlas medlemmar i olika arbetsgrupper kring miljö, underhåll och verksamhet."

- Föreningen utmärkte sig tidigt genom att de tagit hjälp av Göteborgs universitet för att göra ett förenklat miljöledningssystem, säger Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef i Riksbyggen och jurymedlem.   

Brf Eskulapius jobbar med en miljöpolicy, och källsorteringen har förbättrats. Ekonomin har långsamt blivit bättre, vilket har skapat förutsättningar för proaktivitet med en långsiktig underhållsplan. Föreningens gårdar är en social träffpunkt för de boende, och man uppmuntrar alla, inklusive det intilliggande dagiset, att odla själva. Man har märkt att initiativen som har tagits har bidragit till mer engagemang bland de boende och även yngre personer vill numera engagera sig i föreningen.

- Det här är en väldigt mysig förening som gjort mycket med små medel. Speciellt de sociala bitarna har varit prioriterade, säger Azra Selimovic, kundansvarig i Riksbyggen för Brf Eskulapius.

Vid prisutdelningen på Riksbyggen Rikskonferens den 25 oktober fick föreningen förutom titeln Årets Hållbarhetförening även 100 000 kronor, vara hälften i form av ett presentkort för köp av tjänster hos Riksbyggen.

Men vinstpengarna planerar föreningen att ytterligare förbättra gårdsmiljön och ytor för gemenskap och det finns funderingar på solcellspaneler och kompostering.

Utöver vinnande förening utsåg juryn en hederspristagare, Brf Trelleborgshus nr 3 som får en check på 10 000 kr.

Se en kort film om Brf Eskulapius


Ämnen

Taggar


Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.

Presskontakt

Håkan Andersson

Håkan Andersson

Presskontakt Presschef 072-239 00 66